Izvođenje

Postupak skidanja i montaže novih prozora

Ukoliko se odlučite za zamenu starih prozora i balkonskih vrata , pored izbora materijala obratite pažnju i na pravilnu montažu.

Prozori se izrađuju od plastike (PVC), alminijuma i drveta kao i u kombinacijama drvo-alminijuma. Najpovoljnja je PVC stolarija dok su najskuplje i najkvalitetniji prozori u kombinaciji drvo-alminijum gde drvo sa unutrašnje daje toplinu prostoru a alminujum sa spoljnje štiti drvo od atmosferskih uticaja.

Utvrđivanje pravilne strane otvaranja prozora i preciznih dimenzija otvora su apsolutno neophodni!

Postupak zamene stolarije

1. Ukoliko na prozorima postoji roletna, otvorite kutiju i izvucite roletnu. Skinite podizače roletni, prozorske daske i krila prozora.

demontaza-prozora

2. Električnom testerom prerežite prozorske okvire na nekoliko delova.

demontaza-roletni

3. Pojedinačne komade okvira pažljivo izvadite blagim udarcima te prelomite krajeve. Ukoliko su prozorski okviri ankrisani, kao što je slučaj na slici ispod, brusilicom isecite ankere. Nakon vađenja starih zidnih okvira, očistitie zid od ostataka maletera. Oštećenja na parapetu i okviru zida nakon vađenja popravite malterom.

demontaza-stolarije

4. Novi okvir prozora postavite u okvir zida na drvene nosače i fiksirajte da klinovima sa svih stana.

montaza-prozora

5. Vertikalno i horizontalno podesite okvir. Obratite pažnju na smetričan razmak od zidova. Za podešavanja postavite tanke komade drveta ispod klinova.

provera-pozicije-prozora

6. Postavite prozorska krila i proverite sve fukcije prozora: otvaranje, otvaranje na kip, zatvaranje. Zatim fiksirajte prozor ankerisanjem i pur penom i sačekajte da se osuši.

pur-pena-prozori

obrada-spaletni7. Kako bi ispunili prostor između zida i novog prozora koristite gips-kartonske ploče kao što je izvedeno na slici pored.

One se seku u potrebnim dimenzijama i lepe jedna na drugu. Pre gletovanja, na ivice ploče se postavlja alminijumska lajsna.

Ukoliko je pak razmak između novog okvira prozora i zida manji i nije potrebno ga zatvarati gips-kartonskim pločama, silikonom obradite ivice i okrečite ga.

Potprozorsku dasku skrojite po meri nakon postavke prozora. Postavite je ispod okvira prozora i pričvrstite za parapet.

prozorska-klupica

Savetuje se da ugradnju vrši dvoje ili više osoba kao i da ovaj postupak prepustite stručnim licima.

Pogledajte još tekstova iz sekcije Uradi sam, kao što su, na primer, kako ofarbati stolariju ili kako napraviti pregradni zid.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Podizanje roletni prekidačem ili daljinskim putem | Gradnja

    […] Ukoliko se odlučite za zamenu starih prozora i balkonskih vrata pogledajte postupak skidanja i montaže novih prozora. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *