Izvođenje

Postupak skidanja i montaže novih prozora

Ukoliko se odlučite za zamenu starih prozora i balkonskih vrata, pored izbora materijala obratite pažnju i na pravilnu montažu.

Prozori se izrađuju od plastike (PVC), aluminijuma i drveta kao i u kombinacijama drvo-aluminijuma. Najpovoljnija je PVC stolarija dok su najskuplje i najkvalitetniji prozori u kombinaciji drvo-aluminijum gde drvo sa unutrašnje daje toplinu prostoru a aluminujum sa spoljnje štiti drvo od atmosferskih uticaja.

Utvrđivanje pravilne strane otvaranja prozora i preciznih dimenzija otvora su apsolutno neophodni!

Postupak zamene stolarije

1. Ukoliko na prozorima postoji roletna, otvorite kutiju i izvucite roletnu. Skinite podizače roletni, prozorske daske i krila prozora.

demontaza-prozora

2. Električnom testerom prerežite prozorske okvire na nekoliko delova.

demontaza-roletni

3. Pojedinačne komade okvira pažljivo izvadite blagim udarcima te prelomite krajeve. Ukoliko su prozorski okviri ankerisani, kao što je slučaj na slici ispod, brusilicom isecite ankere. Nakon vađenja starih zidnih okvira, očistite zid od ostataka maltera. Oštećenja na parapetu i okviru zida nakon vađenja popravite malterom.

demontaza-stolarije

4. Novi okvir prozora postavite u okvir zida na drvene nosače i fiksirajte da klinovima sa svih stana.

montaza-prozora

5. Vertikalno i horizontalno podesite okvir. Obratite pažnju na simetričan razmak od zidova. Za podešavanja postavite tanke komade drveta ispod klinova.

provera-pozicije-prozora

6. Postavite prozorska krila i proverite sve funkcije prozora: otvaranje, otvaranje na kip, zatvaranje. Zatim fiksirajte prozor ankerisanjem i pur penom i sačekajte da se osuši.

pur-pena-prozori

obrada-spaletni7. Kako bi ispunili prostor između zida i novog prozora koristite gips-kartonske ploče kao što je izvedeno na slici pored.

One se seku u potrebnim dimenzijama i lepe jedna na drugu. Pre gletovanja, na ivice ploče se postavlja aluminijumska lajsna.

Ukoliko je pak razmak između novog okvira prozora i zida manji i nije potrebno ga zatvarati gips-kartonskim pločama, silikonom obradite ivice i okrečite ga.

Potprozorsku dasku skrojite po meri nakon postavke prozora. Postavite je ispod okvira prozora i pričvrstite za parapet.

prozorska-klupica

Savetuje se da ugradnju vrši dvoje ili više osoba kao i da ovaj postupak prepustite stručnim licima.

Pogledajte još tekstova iz sekcije Uradi sam, kao što su, na primer, kako ofarbati stolariju ili kako napraviti pregradni zid.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Podizanje roletni prekidačem ili daljinskim putem | Gradnja

    […] Ukoliko se odlučite za zamenu starih prozora i balkonskih vrata pogledajte postupak skidanja i montaže novih prozora. […]

  2. Sredo

    Dosta toga znam sam da uradim ali rusiti nesta u zgradi sa pet spratova je veoma rizicno.Morao sam da zovem Studio Ambient da mi sruse pregradu kako bi prosirio dnevni boravak.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *