Aktuelno, Izvođenje

Postavljanje tapeta u slici i reči

Tapete se sve više koriste u enterijerima a cena njihovog postavljanja kreće se između 3 i 5 evra po kvadratnom metru.

Gradnja.rs vam prikazuje korake postavljanja tapeta i na šta trebate da obratite pažnju bilo da postavljate sami ili ste ovaj posao povetili stručnom licu.

Svaka tapeta ima simbole i oznake koje se moraju slediti prilikom postavljanja na zid.

Obratite pažnju da se papirne tapete šire u kontaktu sa vlagom te se kod njih lepilo se nanosi i na tapetu pre postavke (sa lica koje ide na zid) i na sam zid. Kod ostalih tapeta lepilo nanosimo samo na zid.

Nije preporučljivo da tapete postavljate na mokre ili vlažne zidova jer na sveže okrečenim zidovima tapete neće da se zadrže.

Potreban materijal i oprema za postavljanje tapeta:

 • Sto za sečenje tapeta
 • Lepak za tapete
 • Četka i valjak za nanošenje lepka
 • Valjak za ravnanje tapeta i špakla
 • Skalpel
 • Metar
 • Visak ili laser za izvlačenje vertikala

Tok postavljanja tapeta:

1. Pripremite zid za postavljanje tapete: očistite ga i ošmirglajte neventualne neravnine. Lepljenje tapeta je najbolje početi od strane zida koji je bliži izvoru svetlosti. Odmerite i obeležite olovkom širinu prve tapete od kraja zida (širine tapeta se kreću oko 52 cm). Takođe izmerite visinu zida.

2. Isecite prvu dužinu tapete na stolu za sečenje.  Na dužinu visine zida dodajte oko 1 cm kako bi izbegli greške i u završnoj obradi pravilno odsekli višak tapete na krajevima.

3. Tapetu secite uz pomoć skalpela i vođice.

4. Lepak za tapetu razmutite prema uputstvu proizvođača. Na zid lepak nanesite valjkom na veće površine i četkom na uglove i ivice.

5. Izvucite viskom vertikalnu liniju kao pravac postavljanja tapeta ili koristite laser za izvlačenje vertikala na predhodno obeleženom mestu ivice prve dužine tapete. Veoma je bitno da prva traka tapete bude postavljena pod pravim uglom, jer sve sledeće trake tapeta slede početnu.

6. Postavite prvu rolnu na zid i gumenim valjkom poravnajte tapetu i izbite višak vazduha iza tapete.

7. Sledeću traku tapete isecite u istoj dužini samo ako je tapeta bez uklapanja. Ukoliko tapeta ima dezen, kao što je u našem slučaju, pre sečenja  postavite tapetu uz već zalepljenu traku i odsecite deo tapete koji predstavlja višak zbog uklapanja dezena. Nakon toga isecite tapetu na potrebnu dužinu. Naravno, ostavite 1-2cm više na oba kraja tapete zbog mogućnosti greške.

8. Nanosite lepak na zid i nastavite sa postavljanjem rolni pažljivo uklapajući šaru. Pored valjka za nanošenje lepka na ivice i ćoškove obavezno koristite četku.

Prilikom postavljanja rolna obratite pažnju da se ivice dve rolne ne preklapaju ali ni da postoji razmak između njih. Ivice moraju biti tačno naslonjene jedna pored druge ili će u suprotnom zid izgledati neuredno.

9. Tapetu oažljivo isecite skalpelom oko prekidača i drugih izvoda.

10. Na zidu tapetu ravnate pomoću gumene špahtle ili vlažne krpe. Ivice trake uz traku pritisnite malim plastičnim valjkom. Važno je da istisnete sav vazduh koji se eventualno zaržao iza tapete. Ukoliko se na sastavima pojavi višak lepila odmah ga odstranite vlažnim sunđerom.

11. Višak uz plafon i uz soklu odsecite skalpelom koji ste položili na dugačku ravnu letvu ili lenjir. Prilikom sečenja skalpel postavite pod što manjim uglom kako ne bi došlo do cepanja tapete.

Pogledajte kako izgleda kada je sve završeno.

IMG_7720

IMG_7716

IMG_7714

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

8 komentara

 1. Rada

  Posle koliko vremna treba da se menjaju tapete? 

 2. katarina m

  A kako se najl!kse skidaju?

 3. Sonja

  Proces skidanja tapeta biće objavljen u narednom članku. Vaša Gradnja.rs

 4. Kako zalepiti fototapete | Gradnja

  […] tapeta i ne dopušta greške zbog čega se savetuje da ovaj posao prepustite stručnjaku. Detaljan postupak lepljenja tapeta smo opisali ranije a ovog puta skrećemo vam pažnju na specifičnosti postavljanja […]

 5. Tendencije: Jednobojne tapete u enterijeru | Gradnja

  […] Pogledajte još članaka na temu tapeta a preporučujemo da pogledajte i postupak postavljanja tapeta. […]

 6. Tapete pastelnih boja za vedar enterijer | Gradnja

  […] Saznate kao da skinete stare tapete, koje su cene kupovine novih i kako da pravilno postavite tapete. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *