Izvođenje

Kako zalepiti fototapete

Ukoliko želite da vaš prostor osvežite fotografijom ili ilustracijom odaberite motiv i postavite fototapet. 

Fototapete se najčešće koriste u dečijim sobama ali i u dnevnoj sobi i trpezariji. Možete ih pronaći u standardnim dimenzijama a kod pojedinih proizvođača se mogu poručiti i prema tačnim dimenzijama zida.

Cena postavke tapeta se kreće od 3 do 5 evra po kvadratnom metru. Napominjemo da je lepljenje fototapeta nešto komplikovanije od postavke standardnih tapeta i ne dopušta greške zbog čega se savetuje da ovaj posao prepustite stručnjaku. Detaljan postupak lepljenja tapeta smo opisali ranije a ovog puta skrećemo vam pažnju na specifičnosti postavljanja fototapeta.

fototapeta

Svaka tapeta ima simbole i oznake koje se moraju slediti prilikom postavljanja na zid. Oni definišu vrstu lepka i način njegovog nanošenja.

Tok lepljenja fototapete

Pre početka lepljenja tapeta potrebno je pripremiti podlogu. Zid na koji se lepi tapeta treba da je suv, čist, gladak i očišćen od prethodnih tapeta. Savetuje se da je podloga okrečena u potpuno belu ili neutralnu boju kako ne bi izbijača prethodna boja kroz tapet.

1. Odmotajte rolnu i isecite je makazama na označenim mestima.

lepljenje-foto-tapeta-1

2. Svaki isečeni deo tapete ima oznaku na vrhu. Ona sadrži informacije o proizvodu kao i broj koji označava redosled lepljenja. Na primer, na slici ispod je druga „širina“ iz prve rolne (Roll: 1/2). Odsecite oznake nakon što tapete zalepite na zid.

lepljenje-foto-tapeta-1a

3. Izmerite širinu rolne i vrednost prenesite na zid. Fototapete se postavljaju u pravcu kazaljke na satu što znači da treba da lepite od levog ka desnom delu sobe.

lepljenje-foto-tapeta-2

lepljenje-foto-tapeta-3

4. Na predhodno obeleženom mestu ivice prve dužine tapete, viskom ili laserom izvucite vertikalnu liniju koja će služiti kao pravac postavljanja tapeta . Veoma je bitno da prva traka tapete bude postavljena pod pravim uglom, jer sve sledeće slede početnu.

Nanesite lepak na zid u tankim slojevima uz pomoć valjka i četke. Preporučuje se lepljenje maksimalno tri širine istovremeno jer se lepak ne sme osušiti.

lepljenje-foto-tapeta-4

5. Pritisnite tapetu na njeno mesto koristeći mekanu, čistu krpu. Gumenim valjkom poravnajte tapetu i izbite višak vazduha iza tapete. Drugu širinu tapete postavite uz ivicu prve rolne i ponovite postupak pažljivo uklapajući šaru.

Uklonite višak lepka koristeći mekanu krpu ili sunđer ali nemojte trljati.

lepljenje-foto-tapeta-5

6. Odsecite krajeve tapeta skalpelom koji ste položili na dugačku ravnu letvu ili lenjir. Prilikom sečenja skalpel postavite pod što manjim uglom kako ne bi došlo do cepanja tapete.

lepljenje-foto-tapeta-4a

7. Tapetu izravnajte pomoću gumene špakle ili vlažne krpe. Ivice uz traku pritisnite malim plastičnim valjkom. Važno je da istisnete sav vazduh koji se eventualno zadržao iza tapete. Odstranite višak lepila.

Vodite računa da velike vrućine ili mala važlost vazduha može prouzrokovati otvaranje spojeva.

lepljenje-foto-tapeta-6

Ovako izgleda izveden enterijer dečije sobe u koju je postavljen fototapet.

fototapeta

Pogledajte još neke od modela fototapeta proizvođača Mr Perswall koje se mogu kupiti i u Srbiji.

fototapet-na-zidu

fototapeta-u-dnevnoj-sobi-2

fototapet-u-decijoj-sobi

fototapeta-u-dnevnoj-sobi

Ako imate postojeće tapete, pogledajte postupak skidanja tapeta.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Uređenje zidova: murali i fototapete | Gradnja

    […] Pogledajte koja je cena i kako pravilno da zalepite fototapete. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *