Izvođenje

Modularni prekidači za savremene enterijere

Modularni sistem omogućuje da se na jednom mestu nađe veći broj prekidača i utičnica a da se pritom zadrže njegove kompaktne dimenzije.

Savremene enterijere krasi sve veći broj svetiljki, indirektnog i dekorativnog svetla što podrazumeva i veći broj prekidača. Modularni sistemi prekidača idealni su za kompaknto grupisanje svih prekidača koje trebaju da aktiviraju ova svetlosna tela.

Izbor onoga šta će biti postavljeno u modul veoma je velik: od standardnih utičnica i prekidača, telekomunikacijskih i audio priključaka ili raznih senzora i noćnih svetiljki u LED varijanti.

dozna-u-zidu
Izgled kutije za 4 modula postavljene u zid

Montaža modularnih prekidača

Montaža modularne galanterije se izvodi u modularnim kutijama koje se mogu ugraditi u zid (malter) ili u gips. Same kutije proizvode se u različitim veličinama: od kutija za dva modula pa do šest ili sedam modula. Ove kutije se mogu kombinovati i tako dobiti pozicije u dvorednim maskama.

Kutija sa sedam modula je najveća u ponudi modularne galanterije domaćeg proizvođača Aling Conel dok kompanije Legrand (Bticino), Gewiss, Schneider u svojoj ponudi imaju i dvoredne i troredne kutije sa 6+6 (+6) modula .

prekidaci
U kutiju u zidu montira se nosač i prekidači ili utičnice

Nosači (prirubnice) koji se montiranu u kutiju uglavnom su bele ili crne boje (u zavisnosti od proizvođača) i oni nisu vidni. Njih prekriva dekorativna maska i, naravno, utičnice ili prekidači koji se proizvode, takođe, u crnoj ili beloj boji.

maske
Montiran nosač i dve šuko utičice u kutiji 4M

Izbor dekorativnih maski koje najviše utiču na izgled je velik. Maske, osim plastike, prave se i od drveta, stakla, metala a ponudi postoje i anti-bakterijske plastike.

Cenovni rang modularnih prekidača

Što se cenovnog ranga tiče, navedene strane firme prednjače kako izborom pozicija i ukrasnih dekorativnih maski, tako i cenovno. Od domaćih proizvođača kao odličan izbor nameće se Aling Conel koji ima dosta dobru ponudu a od skora i obnovljenu paletu dekorativnih maski i jednog dela pozicija za delimičnu automatizaciju sistema u okviru pametnih kuća, dok su cena i kvalitet na zavidnom nivou.

Evo kako se otprilike kreću cene modularnih prekidača:

Aling Conel

– kutija za zid 4m (140 din), nosač modula (85 din), utičnica 2p+e (200din) x2 kom, okvir plastični beli 4m (130 din) = 755 dinara

Legrand

– kutija za zid 4m (155 din), nosač modula (216 din), utičnica 2p+e šuko (391 din) x 2kom, maska bela metal 4m (1.591 din) = 2.744 dinara. Jasno se vidi da cena metalna maske značajno utiče na cenu.
Prekidač svetla Aling Conel (110 din), Legrand (230 din)

MODULARNA-GALANTERIJA

Branislav Savić

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Maki22

    Pozdrav, potrebna mi je pomoc oko povezivanja modularnog prekidaca 7m.
    Zelim da mi prvih 4 svaki posebno pali po jedan red sijalica, a 5 samo coseve.
    Stim da mi se pale u redu imam 5 sijalica za svaki red po 5, znaci sijalice koje su mi u cosevima da se i one pale sa redovima. Kablove sam postavio za sve posebno ali imam struju u svim sijalicama kada upalim bilo koji prekidac.
    Unapred zahvalan.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *