Izvođenje, Materijali, Video

Beton zidna tehnika: cena i postupak nanošenja (video)

Dekorativna tehnika sa izgledom betona i dalje je vrlo aktuelna ne samo u poslovnim već i u stambenim enterijerima. Ako želite da krasi i vaš zid, pogledajte kako se ona pravi i koliko košta.

Pre pravljenja dekorativne tehnike, potrebno je gletovan zid pripremiti tako što ćete na njega naneti prajmer. Ovaj sloj služi ne samo da da se pokupi sva prašina već i da se buduća zidna tehnika bolje veže za zid. Prajmer se razređuje sa vodom u odnosu 2:1 (ili prema uputstvu proizvođača). Prajmer se nanosi valjkom ili četkom preko cele površine zida. Nakon nanošenja potrebno je oko 2 do 3 sata da se ovaj sloj osuši.

Pogledajte kako se nanosi dekorativna tehnika:

Priprema dekorativne tehnike

Praškasta smesa dekorativnog maltera meša sa vodom uz pomoć ručnog miksera. Mi smo koristili MaxiDecor concrete dekorativni malter ali na tržištu postoje i drugi brendovi dekorativnih maltera. U kofu s vodom dodaje se praškasta masa (odnos prema uputstvu proizvođača) i započinje se sa mešanjem. Savet majstora je da se nakon mešanja ostavi malo da materijal odstoji u kofi (oko 5 minuta) a da se potom ponovo dobro umeša mikserom.

Nemojte zamešati odmah celu kantu (20 kg praškastog materijala) kako ne bi došlo do sušenja materijala već to uradite postepeno, na primer pola kante, pa onda, kada je nanesete na zid, zamešajte ostatak kante. Kada se masa lepo i ravnomerno umutila, poput mekšeg testa (pogledajte gustoću na videu), krećete sa nanošenjem mase na zid.

Nanošenje tehnike na zid

Prvi sloj

Dekorativna tehnika nanosi se na zid uz pomoć špahtle i ravne gleterice. Prvi sloj treba naneti ujednačeno, odnosno u ravnoj površini debljine oko 1,5mm. Dakle, ovaj sloj neće biti vidan i nije potrebno na njemu praviti šare već će on biti potpuno ravna površina. Kako se masa bude sušila, malter će poprimati sve svetliju nijansu sive boje.

Nanošenje prvog sloja beton tehnike ravnom gletericom. Foto: Gradnja.rs

Drugi sloj

Kada se osuši prvi sloj, za oko oko 6 sati, potrebno je naneti drugi sloj. Nakon što ste naneli par kvadrata drugog sloja, materijal će početi da se suši odnosno da hvata. To je pravo vreme da započnite pravljenje teksture odgovarajućim alatom.

Pravljenje reljefne teksture betona

Materijal se dodiruje alatom u različitim oblicima, dubinama i šarama tako da se formira reljefna tekstura po želji. Šare se mogu praviti raznim alatima u zavisnosti od efekta koji želite da postignete na površini. Koristite gletericu, alat sa krutom veštačkom travom, gumenim alat a može poslužiti čak i metla koja ima čvrstoću i daje interesantne forme. Mi smo sa njome uspeli da postignemo efekat koji je baš nama odgovarao a vi se slobodno igrajte dok god ne postignete to što ste želeli. Ne možete pogreštiti jer ukoliko vam se ne dopada dobijena tekstura, možete je popraviti tako što ćete je zagladiti gletericom I ponovo uraditi reljef po želji. Važno je samo da se masa potpuno ne osuši.

Možete napraviti linije koje imitiraju spojeve oplate ili krugove kao ostatke nosača. U našem slučaju, mi smo želeli svetao i ne jako izraženu teksturu betona tako da smo ostavili samo mestimične rupice i nesavršenosti zaglađujući površinu blagim potezima.

Konačan izgled vašeg betonskog zida ćete videti nakon sušenja što je oko 6 sati od nanošenja drugog sloja. Tada će masa na zidu posvetliti, a boja će se ujednačiti.

Ravnom gletericom pod blagim uglom izravnavaju se površine tako da se dobije glatka površina sa mestimičnim nesavršenostima koje imitiraju strukturu betona. Foto: Gradnja.rs

Toniranje beton dekorativne tehnike

Ako želite tamniji ton i izražajniju teksturu zida, preko osušene podloge u roku od 24 časa možete naneti velaturu, odnosno premaz koji je polutransparentan i sa kojim nijansirate zid do željenog nivoa. Velatura se nanosi četkom ili malim valjkom, a zatim toga skida vlažnim sunđerom. Ukoliko želite manju promenu boje, više utrljavajte sunđer čime ćete skidati nanesenu velaturu sa zida. Ovo će dodatno naglasiti nesavršenost betona, odnosno više će istaći šare betona i potamniti ton završne površine.

U našem primeru, želeli smo da postignemo vrlo svetlu nijansu betona tako da velaturu nismo nanosili.

Velaturom možete nijansirati beton tehniku, potamniti i istaći teksturu. Foto: Gradnja.rs

Zašto se nanose dva sloja maltera?

U slučaju da se radi samo jedna ruka mase, nakon pravljenja šara i udubljenja može da izbije boja zida u pozadini. Rešenje za ovo je da se zid pre nanošenja okreči u sivu boju ili da se nanose dve ruke mase.

Potrošnja materijala i cena

Za metar kvadratni zida na koji se nanosi masa potrebno je oko 1 kg mase po jednom sloju. Potrošnja dekorativnog maltera u našem slučaju za zid od 14 m2 u dve ruke bila je oko 30kg (kofa i po). Potrošnja će zavisiti od debljine koju nanosite masu. Mi smo želeli mirniju teksturu bez velikih udubljenja pa je i sloj gipsa koji smo nanosili bio tanji (oko 1,5mm).

Cena materijala (prajmer + gipsani malter + velatura) je od 6 do 8 evra/m2 ukoliko koristite materijale domaćih proizvođača. Za materijale stranih brendova ova cena je od 12 evra pa naviše. Pošto je umeće majstora ovde vrlo bitno, cena izvođenja kreće od 20-25 evra/m2. Tako se cena beton tehnike (materijal + rad) kreće oko 30 evra/m2.

Foto i video: Gradnja.rs

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *