U ova dva objekta biće ugrađeno oko 4.000 m3 Xella materijala; Foto: Sara Pilipović
Izvođenje, Promo

Raport sa BW Terra i BW Aria: Kako napreduje veliko gradilište

Građevinski radovi na novom stambenom kompleksu teku po planu, a na izgradnju 343 stana biće utrošeno preko 4.000 kubnih metara Xella materijala.

Najveći urbanistički projekat u regionu Beograd na vodi biće upotpunjen još jednim značajnim stambenim kompleksom. U pitanju je Blok 15 koji unosi jedinstvenu dinamiku forme i teksture u postojeću matricu grada, nudeći novo stambeno susedstvo.

Kao što je to dobro poznato, Blok 15 se sastoji od dve nezavisne stambeno-poslovne kule sličnog oblikovanja sa aneksom čija je namena komercijalni sadržaj. Ispod nivoa terena u ovom bloku projektovana je podzemna garaža na dva nivoa. Kapacitet podzemne garaže biće 436 parking mesta.

BW Aria i BW Terra su stambene zgrade koje se nalaze neposredno uz obalu Save. Obe zgrade se sastoje od tri kaskadna bloka stepenasto poređana po visini, tako da većina stanova ima pogled na reku ili obris grada. Svojom upečatljivom formom zgrade se ističu u silueti grada.

Generalni izvođač radova je kompanija Gradina Zemun, a projekat potpisuje Jovan Mitrović.

Ove zgrade je projektovao poznati beogradski arhitekta Jovan Mitrović. Tehničku dokumentaciju izradili su beogradski biroi Living Future Green i ASMEC Consultants. Generalni izvođač radova je kompanija Gradina Zemun. Stručni nadzor vrši kompanija NBC Univerzing.

BW Aria ima 190 stanova, 218 parking mesta i 21 sprat. BW Terra je nešto manja i ima 153 stana, 218 parking mesta i 19 spratova. Najmanji stanovi imaju oko 30 m2, dok najveće pethouse jedinice (stanovi sa 4 spavaće sobe) dostižu površinu od preko 360 m2.

Svi stanovi projektovani su tako da zadovolje visoke kriterijume udobnosti i praktičnosti. Poseban naglasak je stavljen na dobru osunčanost i prirodnu provetrenost stanova.

Penthouse stanovi imaju spektakularan pogled na grad; Foto: Sara Pilipović

Da li ste već pročitali na portalu Gradnja?

Građevinski radovi u toku

Građevinski inženjeri iz Gradine istiću da je betonska konstrukcija objekta u potpunosti završena. Trenutno teku grubi građevinski radovi u enterijeru i na postavci fasade.

Šef gradilišta je Predrag Jeremić, građevinski inženjer i projektni menadžer iz kompanije Gradina, a koji je rukovodio radovima na izgradnji tržnog centra Galerija Belgrade.

U stanovima na nižim spratovima teče intenzivna postavka pregradnih zidova od gipsa marke Siniat. Paralelno sa ovim radovima teče i mašinsko malterisanje zidova od gasbetona, a postavlja se cementa košuljica u centralnom koridoru i pojedinim stanovima.

Radovi na gradilištu teku punom parom; Foto: Sara Pilipović

Oba objekta karakteriše visoka zvučna izolacija svih fasadnih zidova.

Kako većina stanova ima lođe i velike staklene površine orijentisane prema njima, naročito je interesantan postupak montaže aluminijumske stolarije značajnih dimenzija na čeličnu podkonstrukciju.

Iako svedene geometrije, inženjerska dimenzija ovih objekata je dosta složena. Fasadni zidovi ovih objekata, u zavisnosti od strukture i završne obrade, rade su u 7 različitih tipova: preko fasadnih zidova prizemlja, tipskih etaža do zidova na terasama i povučenim etažama. U njihovoj izgradnji biće korišćeni različiti sistemi kao što su kontaktna i etkis fasada.

Pokazni stan u potpunosti je izveden i opremljen. Za montažu nameštaja zadužen je Artinvest, dok ugradnju unutrašnje stolarije i sigurnosnih vrata obavlja firma EnterijerPro.

No, ono što karakteriše ove objekte jeste visok nivo zvučne i toplotne izolacije svih fasadnih zidova. Naime, ovo je jedan od prvih objekata u Srbiji na kom je zahtevano da čak i fasadni zidovi imaju visoki standard zvučne izolacije.

Svi pregradni zidovi u stanu su od gips-kartonskih pregrada; Foto: Sara Pilipović

Xella premium rešenja

Ove zgrade će u značajnoj meri biti izgrađene od savremenih i ekoloških Xella materijala, a koji će osigurati najviši kvalitet fasadnih i pregradnih zidova. U ova dva objekta biće ugrađeno oko 4.000 m3 Xella materijala.

“Zahvaljujući upotrebi Ytong Fono blokova debljine 20 cm sa dodatnom termoizolacijom od 12 cm upravo na poziciji fasadnih zidova, čitav kompleks odlikovaće vrhunska termo, ali i optimalna zvučna izolacija” – navode iz kompanije Xella Srbija.

Za izgradnju ovog stambenog kompleksa koristiće se i Ytong Fono blokovi debljine 25 i 15 cm, kao i Ytong Interio blokovi debljine 10 cm. Navedeni Xella program biće iskorišćen na pozicijama između stanova, kao i na poziciji između stana i hodnika – gde se zahteva zadovoljenje visokih standarda zvučne izolacije.

U tehničkom i instalacionom smislu, posebna karakteristika ovih zgrada jeste da se svi instalacioni sistemi nalaze u centralnom koridoru iz kojih se pristupa pojedinačnim stanovima. Osim toga, svaki sprat čini zasebnu protivpožarnu zonu.

Centralni koridor i zidovi na poziciji hodnik-stan sazidani su od Ytong blokova; Foto: Sara Pilipović

Ytong blokovi se koriste za zidove između stanova, kao i na poziciji između stana i hodnika.

BW Terra i BW Aria objekti su koji se, pre svega, izdvajaju po svojoj prepoznatljivoj autorskoj arhitekturi i eleganciji koja je karakteristična za sve projekte arhitekte Jovana Mitrovića.

S druge strane, upečatljivost ovog objekta ne leži samo u skladno projektovanim stanovima, već i u zvučnoj izolaciji fasade – što nije čest slučaj u domaćoj praksi. Reč je o nesvakidašnjem zahtevu koji je bilo moguće ispuniti pomoću Ytong Foto bokova.

Rok završetka do kraja godine

Radovi na gradilištu teku u punom jeku. Predviđeni rok za završetak radova je oktobar 2022. godine. Planirano je da se prvi stanari usele već početkom decembra.

Foto-galerija

Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović

Pogledajte i ove reportaže sa aktivnih gradilišta:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *