Karakterističan Nimajerov dizajn; Foto: Stéphane Aboudaram
Svetski projekti

Kruna za kraj: Posthumno završen poslednji projekat slavnog arhitekte

Za javnost je otvoren Château La Coste – poslednji projekat brazilskog arhitekte Oskara Nimajera koji je preminuo 2012. godine.

Smeštena među živopisanim francuskim vinogradima, ova zakrivljena struktura sa zastaklenjim galerijskim prostorom, na koji se nastavlja sala od 80 sedišta cilindrične zatvorene forme, pravo je malo arhitektonsko remek-delo čuvenog Oskara Nimajera.

Zaobljene forme, čiste linije i voda u enterijeru i eksterijeru tako prepoznatljive za preminulog arhitektu, karakerišu i ovaj realizovan projekat koji je nedavno otvoren za javnost.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Château La Coste se prostire na 500 hektara; Foto: Stéphane Aboudaram

Nimajer projekat je započeo 2010, a izgradnja objekta je tek nedavno završena – deset godina nakon njegove smrti

Château La Coste je u širem potezu zapravo jedan francuski vinograd i dom za preko 40 umetničkih dela i arhitektonskih dela raspoređenih na površini od 500 hektara.

Od njegovog otvaranja 2011, arhitekte i umetnici svake godine se pozivaju da posete ovaj predeo i kreiraju svoje specifično delo za njega, na mestu koje ih inspiriše.

Svojim stalnim delima u Château La Coste mogu se pohvaliti Frenk Geri, Žan Novel, Tadao Ando i Ričard Rodžers.

Oskar Nimajer projekat je započeo 2010. godine, a izgradnja objekta je tek nedavno završena – deset godina nakon njegove smrti, piše Archdaily.

Čiste zaobljene linije za novu galeriju u francuskim vinogradima; Foto: Stéphane Aboudaram

Laka konstrukcija prilagođena pejzažu

Ono što čini ovo delo interesantnim nije samo transparentna fasada koja naglašava povezanost paviljona sa okolnim pejzažem, već je tu i plitki bazen koji donosi novu dimenziju projektu kroz uzajamnu igru svetlosti i refleksije.

„Bilo je apsolutno zadovoljstvo raditi na ovom projektu. Lokacija je veoma lepa i prijatna, a okruženje je mirno. Paviljon je morao biti u formi lake konstrukcije prilagođene pejzažu, kao i vegetaciji. Struktura je u ovom okruženju ‘kao kod kuće’ i biće zadovoljstvo šetati se ovuda.“, rekao je jednom prilikom Nimajer o svom projektu.

Voda je karakterističan Nimajaerov element; Foto: Stéphane Aboudaram

Karakteristične forme i oblici

Najnoviji dodatak sve većoj kolekciji arhitektonskih dela Château La Coste se lagano čita kao arhitektino delo, zahvaljujući karakterističnim zaobljenim formama i kombinaciji čvrstih tela i providnih zapremina, kao i upotrebi vode kroz projekat.

Smeštenom u neposrednom okruženju vinograda, objektu se pristupa vijugavom stazom koja vodi kroz vinovu lozu i preko plitkog bazena.

U unutrašnjosti, kao najupečatljiviji element, izdvaja se crveni keramički mural zasnovan na arhitektinom crtežu i on krasi jedini neprozirni zid u galeriji.

Odabrali smo za vas:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *