Ni građevinska inspekcija ne može da da je vidi… Fotografije: Stefan Altenburger (copyright Doug Aitken)
Svetski projekti

Fascinantna kuća ogledala na Alpima koja reflektuje prirodu

Američki umetnik Doug Atiken izradio je jedinstvenu kuću na Alpima koje ne samo što reflektuje okolinu, već i nestaje u njoj!

Čitava površina ove kuće praktično je popločana ogledalima – njima je prekriven svaki milimetar fasade, kao i unutrašnji zidovi. Jedini delovi kuće u kojima ne možete da se ogledate zapravo su njen krov, pod i plafon. Štaviše, posmatrajući okolinu iz središta kuće postiže se maltene pravi kaledioskopski efekat, budući da odrazi u ogledalima počinju da se mešaju s panoramom pred očima posmatrača.

Originalni objekat je iz Amerike donet na Alpe u delovima, ne bi li ga majstori spojili na licu mesta… i popločali ogledalima.

Inače, staklena struktura ovde je dograđena na klasičnu rančersku kuću kakve su se u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog veka zidale u američkim predgrađima. Atiken je naglasio da mu je bilo posebno drago što je dobio priliku da se poigra sa ovako generičkim dizajnom i što je od njega uspeo da napravi nešto egzotično.

Gradnja u zimu?

Još jedna zanimljivost vezana za ovu kuću je to što je ona građena tokom zime, što se na Alpima gotovo nikad ne radi, piše Dezeen.

Originalni objekat je iz Amerike donet na Alpe u delovima, ne bi li ga majstori spojili na licu mesta.

Naravno, kuća kao takva prvenstveno će služiti kao umetnički eksponat i retka turistička atrakcija u ovom gradiću blizu Berna. Objekat je podignut za potrebe godišnje izložbe Frequencies: Elevation 1049, koja je proteklog vikenda održana u Gstaadtu.

Fotografije: Stefan Altenburger (kopirajt Doug Aitken)

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Solis nekretnine

    Izgleda nestvarno, ako se gleda sa kilometar udaljenosti tesko da se moze i primetiti.Sve pohvale za umetnika i njegov rad.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *