Enterijeri

Moć ogledala: Ponuda knjiga duplirana optičkom iluzijom

Koristeći se ogledalima, dizajneri su povećali ne samo ponudu knjiga ove knjižare, već i volumen prostora koji deluje neograničeno.

Šangajski arhitektonski studio XL-Muse dizajnirao je knjižaru u kineskom gradu Hangzhou koja je smeštena u sklopu tržnog centra Star Avenue. Ideja vodilja pri osmišljavanju ove knjižare bila je da se napravi prostor bez ograničenja u kojem se akcenat stavlja na veliku ponudu knjiga.

Knjizara iluzije 01

Postavljanjem ogledala na zidove i stubove postignuta je optička iluzija zahvaljujući kojoj izgleda da u knjižari ima duplo više knjiga.

Knjizara iluzije 02

Osim što je prostor povećan postavljanjem ogledala na površinu plafona, optička lizija stvara se korišćenjem  refleksije i na masivnim stubovima.

Knjizara iluzije 03

Knjizara iluzije 03a

Masivni stubovi obloženi ogledalima aludiraju na drveće koje uspravno stoji i emituje svetlo znanja i motiviše svakog posetioca da se prepusti carstvu knjiga.

– istakle su arhitekte iz studija XL-Muse.

Knjizara iluzije 04

Krivudavi prostori za sedenje, stepenasto postavljeni, imitiraju potok, piše Dezeen.

Knjizara iluzije 05

Celokupan prostor knjižare raspolaže mnoštvom prostorija koji su dizajnerski i namenski različito formirani. Možete čitati knjigu u prostoru koji je obasjan prirodnom svetlošću ili se odvojiti u tamnijem kutku.

Knjizara iluzije 06

Poseban prostor kreiran je za najmlađe, koji sadrži tobogan, piratski brod kao i krivudave police neobičnog dizajna. Sve zajedno trebalo bi da formira igralište u kom će se deca prijatno osećati i suptilno podstaći da uživaju u čitanju.

Knjizara iluzije 07

Knjizara iluzije 08

Knjizara iluzije 09

Knjizara iluzije 10

Knjizara iluzije 11

Foto: Shao Feng

Pogledajte kako je jedna crkva adaptirana u knjižaru:

Crkva iz XIII veka adaptirana u knjižaru

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *