Kad već imamo nebodere, zašto ne bismo imali i zemljodere; Foto: Blakstation & Kevin
Svetski projekti

U napuštenom kamenolomu otvoren ZEMLJODER – hotel ispod površine tla

Hotel Shimao Wonderland iz čuvenog lanca InterContinental impresivan je objekat u Kini koji se nastavlja na nekadašnji majdan kamena dubok 88 metara. 

Dizajnerski studio Jade + QA, s kancelarijama u Londonu i Šangaju, potpisuje nesvakidašnji projekat hotela sa 337 soba organizovanih kroz 16 spratova koji se spuštaju ispod nivoa zemlje.

Celokupna čelična konstrukcija ankerovana je u stenu u okviru nekadašnjeg kamenoloma dubokog 88 metara tako da je hotel jednom stranom zatvoren, otvorena strana mu je organizovana tako da samo dva sprata izlaze van nivoa zemlje, dok se dva najniža spuštaju ispod nivoa vode. Tako je nastao prvi „zemljoder„, koji za razliku od nebodera ne dere nebo već zemlju.

Foto: Blakstation & Kevin

Koncept zgrade je bio inspirisan samim kamenolomom, njegovim prirodnim okruženjem, ali i principima jin-janga.

Arhitekta Martin Jochman je sa ovim koncept hotela u kamenolomu osvojio konkurs još 2006. godine dok je radio za biro Atkins. Kasnije je osnovao studio Jade + KA, gde je nastavio projekat. „Koncept zgrade je bio inspirisan samim kamenolomom, njegovim prirodnim okruženjem, ali i principima jin-janga“, rekao je Jochman za portal Dezeen.

Foto: Blakstation & Kevin

Fasada kao vodopad

Objektom ovalne forme dominira centralna struktura koja svojim izgledom fasade podseća na vodopad.

Krov celokupnog hotela uređen je u kombinaciji zelenih vrtova, krovnih terasa i šetališta.

Foto: Jade+QA

14 spratova ispod površine zemlje

Javne zone hotela organizovane su ispod i iznad glavnih nivoa na kojima su sobe. Na dve etaže iznad nivoa zemlje nalazi se recepcija, restoran i konferencijske prostorije.

Bazen, kao i ostatak konferencijskih prostorija smešteni su na obali jezera, što je 14 spratova ispod površine zemlje.

Foto: Blakstation & Kevin

Više od 12 godina utrošeno je na projektovanje i izvođenje ovog impresivnog hotela u kamenolomu.

Na dva najniža sprata, koja su ispod nivoa vode, su restoran i nekoliko apartmana koji imaju pogled na podvodni akvarijum.

Ovakav projekat, koji je imao mnogobrojne strukturalne izazove, zahtevao je godine rada, pa je 12 godina utrošeno na njegovo projektovanje i izvođenje.

Foto: Jade+QA

Požari, poplave i seizmika

„Najveći izazov je, po mom mišljenju, bio zadovoljiti seizmičke i strukturalne kodove kod ovako neviđenog tipa objekta gde je njegova visoka struktura fiksirana na dva kraja.“  rekao je arhitekta Jochman.

Najveći izazov u projektovanju bili su evakuacija u slučaju požara, odbrana od poplava kao i od obrušavanja stene. Svi ovi elementi su uspešno prošli proračune.

Foto: Jade+QA

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *