Vinarija Marques de Riscal u Španiji po projektu Franka Gehrya
Arhitektura

Spektakl arhitekture: 10 najbolje dizajniranih vinarija na svetu

Ovo su pobednici na godišnjem izboru World’s Best Wineyards za 2021. godinu čije projekte potpisuju velika imena arhitekture. 

Vinarije su oduvek bila specijalna hedonistička mesta koja su u međuvremenu postala i pravi magnet za turiste. Zbog toga ne čudi da vinari žele da njihova imanja izgledaju što bolje pa zato angažuju arhitekte i dizajnere kako bi uslugu podigli na još veći nivo.

Taj trend prisutan je i na našim prostorima pa smo tako već pisali o vinariji Virtus u Viteževu, vinskoj kući u Kutjevu od Dva arhitekta, vinariji u Rakovcu Nikole Martinovića ili Kozloviću u Istri.

World’s Best Wineyards je jedino specijalizovano takmičenje za dizajn vinarija na svetu.

Međutim, kako izgledaju najspektakularnije vinarije na svetu? Taj odgovor daje godišnji izbor World’s Best Wineyards kao jedino specijalizovano takmičenje za dizajn vinarija. Pokrenuto je radi afirmacije kvaliteta u modernom vinskom turizmu.

Ovo su pobednici za 2021. godinu a na listi nažalost nema nijedne vinarije iz okruženja. Celu listu pogledajte ovde.

10. Creation, Walker Bay, Južnoafrička Republika

Vinarija Creation nastala je kad su 2002. godine, nekoliko sati vožnje obalom južno od Kejptauna, švajcarski vinar JC Martin i njegova supruga Južnoafrikanka Karolin otkrili 40 hektara netaknute zemlje. Vinariju i vinograde izgradili su na tom mestu, od nule. S prvom berbom 2006. godine Creation je postao nezaobilazno južnoafričko odredište za vinske turiste.

 

9. Gonzalez Byass – Bodegas Tio Pepe, Herez, Španija

Stare bodege u Herezu su neki od najzanimljivijih primeraka industrijske arhitekture. Vinariju Gonzalez Byass je 1841. osnovao Manuel Maria González Angel koji je započeo proizvodnju vina.

Vinarija Tio Pepe, nazvana po Gonzalezovu ujaku, sagrađena je 1963. godine s 28.000 bačvi na tri sprata. Kupolu koja natkriva bačve u vinariji dizajnirao je francuski inženjer Gustav Ajfel, autor pariskog Ajfelovog tornja.

 

8. Vina VIK, Cachapoal Valley, Čile

Vinarija u podnožju Anda nalazi se na mestu koje starosedeoci nazivaju zlatnim. Vina VIK jedna je od najnaprednijih, umetničkih i holističkih vinarija na svetu. Vizija je to norveškog biznismena Alexa Vika i njegove supruge Carrie, koju je uobličio arhitekta Marcelo Daglio.

Vinarija od titana i bronze na grebenu brda s pogledom na doline, smeštena je na prostoru od 4.500 hektara. Uklopljena u divljinu, vinarija ima i hotel s 22 tematska apartmana, bungalove, tri restorana i muzej savremene umetnosti.

 

7. Catena Zapata, Mendoza, Argentina

Inspirisana majanskim hramovima, piramidalna vinarija Catene Zapate atrakcija je sama po sebi. Zapravo reč je o kultnom mestu argentinske vinske industrije.

Catena Zapata začetnik je proizvodnje vrhunskih vina u Argentini. Inspirisan Mondavijevom vinarijom u Kaliforniji, osnivačev unuk Nicolas Catena prvi je počeo da proizvodi vrhunska crna vina u Argentini i reafirmisao malbek, sortu koja je proslavila Argentinu.

 

6. Marchesi Antinori, Toskana, Italija 

Firentinska porodica Antinori neprekidno vodi ovu vinariju od 12. veka. Novu vinariju u Kjantiju sagradili su jer je dotadašnja, podignuta početkom 20. veka, bila već pomalo disfunkcionalna.

Porodica je konsultovala najslavnije evropske arhitekte ali nijedan nije uspeo da realizuju njegovu viziju. Sve do Marca Casamontija iz studija Archea Associati koji je, kažu u porodici, nakon jednog razgovora uzeo papir, skicirao fasadu vinarije i ostalo je istorija. Vinarija Antinori jedan je od najvrednijih primera arhitekture vinarija u svetu.

 

5. Montes, Colchagua Valley, Čile

Vinarija u prestižnoj čileanskoj vinskoj regiji Apalta osnovala su četiri drugara 80-tih kao neka vrstu preuranjenog projekta za penziju. Njihova ambicija, međutim, nije bila nimalo penzionerska. Hteli su da podignu čileanska vina na dotad neviđen nivo.

Montes su postala jedna od najpoznatijih čileanskih vina po prepoznatljiva anđelima na etiketama. Anđeli su i simbol vinarije, raspoređeni po celom imanju. Cela vinarija izgrađena je po feng shui principima, a Montesov restoran vodi čuveni argentinski šef Francis Mallmann.

 

4. Bodega Garzon, Maldonado, Urugvaj

Bodega Garzon smeštena je 60 kilometara od Punte del Este, u ekološkom vinogradu. Na 15.000 kvadratnih metara Bodega Garzon proizvodi 500 hiljada litara vina godišnje i jedna je od važnijih turističkih destinacija u Urugvaju.

U sklopu vinarije rade restoran, wine bar, lounge i klub, a arhitektura i dimenzije podređene su linearnim formama kompleksa koje se spuštaju prema tlu iznad vinarije i podruma, a uzdižu preko prirodnog vidikovca u delu za posetioce, otvarajući pogled na vinograde. Arhitektonski biro Bormida & Yanzon potpisuje projekat ove vinarije u Urugvaju.

 

3. Chateau Margaux, Bordo, Francuska

Chateaux Margaux ne zovu bez razloga Versajem Medoca, piše u obrazloženju nagrade. Iako s na imanju vina proizvode najmanje od 16. veka, palata koja simbolizuje Margaux sagrađena je u 19. veku u neopaladijskom stilu po projektu arhitekte Luja Kombea. Fasada vinarije nije samo amblem njihovih vina, već i simbol veličine i moći Bordoa.

 

2. Marques de Riscal, Rioja, Španija

Španska vinarija Marques de Riscal čiji dizajn potpisuje legendarni arhitekta Frank Gehry, prošle godine je u ovom izboru zauzela šesto mesto. Vinarija je osnovana 1858. godine, a vina s imanja postala su toliko popularna početkom 20. veka da su ih pečatili kako bi osigurali autentičnost.

Njihova bogata istorija i spremnost na još veće izazove pretočene su u Gerijevom talasastom zdanju na kojem ljubičasti odsjaji sunca predstavljaju boje crvenog vina, a zlatne i srebrne dočaravaju nijanse belog vina.

 

1.  Zuccardi Valle de Uco, Mendoza, Argentina

Druga pobeda zaredom za spektakularnu argentinsku vinariju izgrađenu 130 kilometara južno od Mendoze, na 1.100 metara nadmorske visine na Paraje Altamira, okruženom vinogradima u srcu doline De Uco pod Andama.

Dizajn vinarije Zuccardi, koji potpisuje arhitekti Tom HughesFernando RaganatoEugenia Mora posvećen je Andima koje definišu lokalni terroir. Zgrada izlazi direktno iz tla i stapa se s planinama balansirajući dve vizure bez remećenja krajolika.

Izvor: Kult plave kamenice

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Vanja

    Mala ispravka – VIK vinariju je projektovao arhitekta Smiljan Radić, dok je arhitekta Marcelo Daglio projektovao hotel.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *