Vertikalno selo u Njujorku po projektu studija MVRDV
Svetski projekti

Vertikalno selo od šarenih betonskih blokova ulepšaće njujoršku panoramu

Arhitektonski studio MVRDV udariće temelj svom prvom projektu u Njujorku – kombinovanom kompleksu od 22 sprata kojeg opisuju kao „vertikalno selo“ zvaničnog naziva „Radio Tower & Hotel“. 

U ovom raznobojnom kompleksu dom će naći veliki broj prodavnica, dvorane za održavanje različitih događaja, jedan hotel i niz poslovnih prostora. Čitav objekat osmišljen je kao kompleks betonskih blokova s fasadama u različitim bojama, a iz studija poručuju da su se za ovakav estetski izraz odlučili zbog vrcavog karaktera Vašington Hajtsa, njujorške četvrti u kojoj se nalaze.

Šarenolike lokalne prodavnice kao očigledna inspiracija.

Vertikalno selo dizajnirano je kao asimetrični stub od naslaganih kutija obloženih pločama različitih boja.

Vertikalno selo dizajnirano je kao asimetrični stub od naslaganih kutija obloženih pločama različitih boja. Svaki od blokova dizajniran je kao posebna zgrada inspirisana izgledom susednih objekata i lokalnih prodavnica. Izvođači iz Youngwoo & Associates, nadaju se da će zgrada ubrzo postati omiljena lokacija poslovnih putnika iz svih krajeva sveta.

Zabava za čitav komšiluk

Ulaz hotela vodi do prizemnog nivoa dvorišnog prostora koji je otvoren kako za korisnike zgrade, tako i za njihove komšije, a tamo će se naći još i jedan kafić i zajednička bašta. Središnji plavi blok poslužiće kao prostor za održavanje različitih događaja poput konferencija, venčanja i drugih proslava. Prizemlje je rezervisano za maloprodajne objekte.

Zgrada je zamišljena kao vertikalno selo od primamljivih šarenih blokova koji su iste veličine kao i okolne zgrade.

„Radio Tower & Hotel“ koji se nalazi na najtanjem delu ostrva Menhetn, na međi između reka Hadson i Harlem, živopisna je nova zgrada koja će ojačati već čudesno mešovito i živopisno susedstvo“, poručuje Vini Maas, suosnivač holandskog studija MVRDV i rukovodilac projekta.

„Zgrada je zamišljena kao vertikalno selo od primamljivih šarenih blokova koji su iste veličine kao i okolne zgrade, čime odudara od većine savremenih projekata, mahom klasičnih nebodera, na Menhetnu“, prenosi DesignBoom.

Rok do 2021.

Na razvoju projekta učestvovali su i arhitekte iz studija Stonehill & Tailor i radionice enterijera APD, zatim inženjeri iz kompanije Cosentini Associates, strukturni konsultanti iz organizacije GACE,  kao i predstavnici kompanije CANI koja se specijalizuje za fasadni inženjering.

Predviđeno je da kompleks bude dovršen 2021. godine.

Iz zgrade puca pogled na čitavu četvrt Vašington Hajtsa, posebno na aveniju Amsterdam u kojoj se kompleks i nalazi.

Grafičke podloge

Tipične boje i oblici objekata u Vašington Hajtsu, direktno su uticale na konačnu kompoziciju zgrade.
Programska šema objekta

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *