Arhitektura

MVRDV projektovao novi blok u Moskvi inspirisan ruskim konstruktivizmom

Holandska arhitektonska firma MVRDV osvojila je prvo mesto na međunarodnom konkursu za objekat koji će predstavljati novu kapiju Moskve.

U samom centru ruske prestonice uskoro će nići objekat mešovite namene visine 78 metara sa ukupnom površinom od 52.000 kvadratnih metara. Objekat nazvan Silhouette će na višim spratovima imati luksuzne stanove, dok će na nižim etažama biti organizovani sportski centar i kancelarijski prostor. U podnožju zgrade će postojati supermarket, parking će biti smešten podzemno, dok je na samom vrhu objekta predviđena krovna terasa.

 

Novi blok biće izgrađen preko puta zgrade koju je projektovao slavni Le Korbizije.

Neobična blago zakošena forma objekta realizovana je primenom modularnog sistema gradnje, piše Dezeen. Renomirani biro MVRDV je inspiraciju za oblikovanje objekta i materijalizaciju fasade u crvenoj keramici pronašao u okolnim konstruktivističkim objektima.

Naime, parcela na kojoj će objekat Silhouette biti izgrađen nalazi se na uglu ulica Akademika Saharova i Sadovaja-Spaskaja, nasuprot zgradi ministarstva poljoprivrede, projektovanoj od strane sovjetskog arhitekte Alekseja Šuseva, kao i zgrade Centrosojuz koju je projektovao slavni Le Korbizije.

Kapija Moskve

Očekuje se da će zajedno sa konstruktivističkim objektom ministarstva poljoprivrede zgrada Silhouette formirati novu kapiju grada.

„Silhouette je apstrakcija siluete klasičnih gradskih objekata. Kombinacija dve velike zgrade i fasada u toplim tonovima, neće kreirati samo simboličnu kapiju centra grada, već će predstavljati i prijatnu stambenu četvrt i ugodan radni prostor sa živopisnim sadržajem.“, rekao je Jacob van Rijs, jedan od osnivača holandskog biroa MVRDV.

Rendering: MVRDV

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *