Izvođenje

Dvosobna kuća od 9.600 evra u Moskvi napravljena za 24 sata

Korišćenjem tehnologije 3D štampe ova kuća od skoro 40 kvadrata može se napraviti za samo jedan dan.

Pokušavajući da reši problem nedostatka povoljnog stambenog prostora, koji je aktuealan na svim kontinentima, kompanija Apis Cor iz San Franciska osmislila je brzinsku izgradnju jeftinih kuća. Korišćenjem 3D štampača ovaj objekat od bezmalo 40 kvadratnih metara može se podići za samo 24 sata i košta 9.600 evra.

Pogledajte kako je podignuta ova kuća:

Kompanija tvrdi da objekti zidani (možda je bolje reći štampani) na ovakav način mogu da traju i do 175 godina!

 

Očito je došlo novo doba u građevinarstu jer poznate metode izgradnje koje smo do sada izučavali izgleda postaju prevaziđene. Kako drugačije objasniti sledeći način podizanja kuće: mobilni 3D printer malih dimenzija dovozi se na lokaciju, postavlja se na mesto izgradnje i uz pomoć parametara koji se serviraju sa računara on zida kuću od betonske mešavine za 24 sata. Ako ste mislili da je ovakav način gradnje privremen – varate se. Kompanija tvrdi da objekti zidani (možda je bolje reći štampani) na ovakav način mogu da traju i do 175 godina!

Početni rezultati su obećavajući. Prva ovakva kuća podignuta je u testnom postrojenju kompanije Apis Cor u Stupinu, gradu u moskovskoj oblasti, gde je kuća podignuta tehnologijom 3D štampe. Za razliku od dosadašnjih rešenja, kuća nije sastavljana od više pojedinačno štampanih delova već je cela podignuta u komadu. Štampači su od betona pravili i fasadu ali noseće zidove direktno na lokaciji, piše Inhabitat.

Ni jake zime ne mogu ništa ovom mobilnom printeru. Apis Cor je podigao ovu kuću u decembru, što nije bio nikakav problem za 3D štampač jer je on funkcionalan do temperature -30C. Međutim, pošto beton pri ugradnji zahteva temperature preko 5C, na mestu izgradnje podignut je šator koji je obezbedio povoljne uslove za rad.

Fasada je malterisana i prefarbana u jarku žuju boju dok je eksterijer svetao i opremljen Samsungovom tehnikom. Sve zajedno ova kuća košta 9.600 evra što je oko 240 €/m2.

Foto: Apis Cor

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *