Izdvojeno, Svetski projekti

Ovako izgledaju vile na Mikonosu koje je projektovao naš arhitekta

Na grčkom ostrvu vetrova, arhitekte Siniša Prvanov i Georgios Nousias materijalizovali su vizije porodice Gunari.

Blue Lagoon Villas II čine četiri kuće koje su izgrađene na obroncima južnog dela Mikonosa zvanog Platis Gialos. Lokaciju ovog objekta karakterišu pre svega, veličanstven pogled na Egejsko more i drevno svetilište Delos, kao i kaskadni nagib terena. Naš arhitekta sa grčkim kolegom, projektovao je ove vile koje maksimalno iskorišćavaju lokaciju i ambijent.

Primarni zahtev vlasnika bio je da se pokaže odgovarajuće poštovanje prema tradicionalnoj arhitekturi i pejzažu.

– ističe arhitekta Siniša Prvanov.

 

U prvoj fazi projekta, sredinom 2016. godine, izgrađene su prve dve kuće za potrebe vlasnika i njihovih gostiju. Stil je tradicionalan, dok dekorativni elementi poštuju arhitekturu Mikonosa. Uzastopni volumeni pariraju logici tradicionalnih kuća sa naizmenično ugrađenim terasama, balkonima i drvenim pergolama. Nagib terena pogodovao je izgradnji dva velika bazena organske forme.

Primarni zahtev vlasnika bio je da se pokaže odgovarajuće poštovanje prema tradicionalnoj arhitekturi i pejzažu. Pažljivo vodeći računa o održivom dizajnu, projektanti su koristili materijale kao što su gips, lokalni kamen i drvo kedar i hrast. Otvori su duguljasti što omogućava dovoljan pristup svetlosti dok se u enterijeru se koriste elementi kao što su masivne drvene grede na tavanicama i ugrađena zidna rasveta.

Osnova projekta Blue Lagoon Villas II

Zemlja i more

Inspiracija za simbolične nazive kuća bili su osnovni elementi antičke grčke filozofije pa je ime prve kuće More, a druge Zemlja. U prvoj kući, u kojoj dominiraju bela i plava boja, dolazi do mešanja tradicionalnih elemenata s modernim kao što su neo-barokne reference korišćene u dizajnu nameštaja i rasvetnih tela.

Imati pogled na more i znajući da vreme na ostrvu često zna biti nepredvidivo, bio je jedan od mnogih izazova za arhitekte. Cilj je bio kreirati otvoreni horizont i omogućiti pogled na more iz gotovo svih pozicija enterijera. Imajući to u vidu, organizacija unutrašnjosti glavnog dnevnog boravka i trpezarije uspešno prati te zahteve.

Ista atmosfera se ponavlja i u prostorijama za odmor. Pažljivo odabrani dekorativni predmeti i boje utiču na raspoloženje, a korišćeni materijali odražavaju stil i karakter grčkog krajolika.

Svaka soba je dizajnirana u različitom duhu. Glavna spavaća soba je jednostavna i elegantna sa otvorenim kupatilom koje komunicira sa ostalim delom prostora. Prva gostinska soba prati tradicionalni stil i ima ugrađene krevete, dok je druga konfigurisana etničkim karakterom i krasi je jarke bojama tkanina i poda.

Imati pogled na more i znajući da vreme na ostrvu često zna biti nepredvidivo, tokom dana vetrovito a noću veoma sveže, bio je jedan od mnogih izazova za nas.

– ističe jedan od autora projekta arhitekta Siniša Prvanov.

 

U drugoj kući, kući Zemlje, karakter enterijera se menja ne samo u organizaciji i rasporedu funkcija, već i u izboru boja i materijala. Zemljani tonovi, kamen u svojoj prirodnoj boji i kao drvo kedar, doprinose tradicionalnom atmosferi. Dnevni boravak projektovan je na nivou bazena, dok su prostorije za odmor locirane na prvom spratu. Spavaće sobe i kupatila koji ih prate, dizajnirane su sa izuzetnom pažnjom uz korišćenje prirodnih materijala za stvaranje ergonomskog i pre svega udobnog prostora.

U eksterijeru se vodilo raćuna o nenarušavanju postojećeg stanja terena. Zatečene stene korišćene su i kao funkcionalni ali i kao dekorativni elementi. U podnim oblogama bazena i dizajnu namestaja korišćeno je vodootporno tikovina, dok je za eksterijernu rasvetu korišćena ugradna rasvetna tela proizvođača Philips i Osram.

Faktografija

Arhitektonski dizajn: arh. Siniša Prvanov
Strukturni dizajn: inž. arh. Georgios Nousias
Nadzor: Nikos Sgouros-Dinos Mitsolas
Gradnja: Bros Mitsola
Lokacija: Platis Gialos, Mikonos, Grčka
Površina Zemljišta: 4.000 m²
Površina Objekta: A, B: 350 + 350 m²
Studija: 2015.
Konstrukcija: 2016-2017.
Foto: Costas Efrimidis

 

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *