Enterijer Remix Gastro Bara u Savamali; Foto: Miloš Martinović
Domaći projekti, Enterijeri, Izdvojeno

Remix Gastro Bar u Savamali / Kolege Studio

Enterijer ovog novog beogradskog lokala nadovezuje se na arhitekturu starog skladišta čelika u kome se nalazio i kreativni centar Mikser House.

Remix Gastro Bar lociran u Savamali, jednom od prvih beogradskih naselja koje se proteže duž desne obale reke Save. Život Savamale počinje početkom 18. veka kada nastaje i Karađorđeva ulica u kojoj se nalazi ovaj lokal. Prepoznatljiva istorija ovog kraja iza sebe ostavila je bogato nasleđe kulture, arhitekture, urbanizma i umetnosti.

Beogradski kraj ponosan na svoje nekadašnje žitelje, čuvene pisce, umetnike, advokate, novinare, trgovce bio je inspiracija za rađanje nove tradicije Savamale. Uvek modena i prestižna u svom vremenu, uspela je da sačuva svoju autentičnost i poraste u najpoznatiju kreativnu, modernu i zabavnu gradsku četvrt. Savamala je danas prestonica noćnog života Beograda u kojoj se nalaze neki od najboljih restorana, klubova i galerija. Od skora i Remix Gastro Bar!

Enterijer Remix Gastro Bara reflektuje spoj gastro doživljaja inspirisan zajednicom kako kulturnom tako i stilskom.

Enterijer Remix Gastro Bara nadovezuje se na arhitekturu starog skladišta čelika u kome se nalazio i kreativni centar Mikser House. Autentičan magacinski prostor koji svojom prostranošću, visokim plafonom i starom krovnom konstrukcijom diktira emociju i atmosferu, lepo upakovanu u istoriju Savamale bio je inspiracija za eklektičan pristup u projektovanju.

Stara konstrukcija postala je zelena pozornica za moderne, raskošne lustere.

Osim emotivnih stavova vezanih za prostor, sabrali su se i utisci koje treba da ostavi jedan gastro bar koji će biti nova destinacija u Karađorđevoj ulici. Tako je autentičnost prostora zadržana ali kako tradicija Savamale nalaže dobija i svoj novi pečat. Stara konstrukcija sada postaje zelena pozornica modernizovanih i raskošnih lustera koji sa usklađenom bojom zida i plafona oslobađaju prostor od hladne atmosfere magacina.

Zone koje se prožimaju

Ideja Remix Bara je da okupi ljubitelje hrane, vina, koktela i provoda na jednom mestu, pa je iz toga i nastao funkcionalni raspored zona koje se prožimaju. Sa leve strane prostora su udobni polukružni separei ušuškani u vinskim policama u kojima se nalaze najpoznatije domaće i svetske etikete, pizza bar sa pogledom na peć sastavljene od sitnih komada zlatnih pločica koje reflektuju atmosferu u prostoru, zatim prostor za delikates. S desne strane je dugačko neprekidno sedenje koje nasuprot separeima upućuje na slobodniju atmosferu.

Iz bara obloženog pločicama sa starih kaljevih peći izrasta balkon preplavljen rastinjem.

U centru svih ovih zbivanja nalazi se bar koji u ovom prostoru upravo predstavlja spoj kako istorije tako i isprepletanih emocija i gastro doživljaja, obložen pločicama sa starih kaljevih peći iz koga izrasta balkon preplavljen rastinjem koji se nadovezuje na galeriju na kojoj su smešteni toaleti sa sa stilskim foaejom. Bašta je uvučena u prostor u odnosu na fasadu i oslikava atmosferu starih evropskih gradova i njihovih arkadnih tremova i fasada.

Može se reći da je enterijer Remix Gastro Bara reflektuje spoj gastro doživljaja inspirisan zajednicom kako kulturnom tako i stilskom.

 

Faktografija

Projekat: Remix Gastro Bar

Arhitekta: Kolege Studio, Beograd

Lokacija: Karađorđeva 46, Beograd, Srbija

Tim: Marko Basarovski, Sanja Berić, Andrea Brkić

Površina: 450 m2

Godina: 2017

Fotograf: Miloš Martinović

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *