Svetski projekti

Zašto je stadion Fišt u Sočiju poznat kao majstor transformacija

Olimpijski stadion Fišt u Sočiju bio je centralna lokacija Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2014. godine. Kroz svega nekoliko nedelja, na ovom mestu će se održati neke od najznačajnijih utakmica predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu.

Gradnja ovog stadiona počela je 2007. godine, a završen je samo godinu dana pre otvaranja Olimpijade. Ime je dobio po planinskom vrhu u zapadnom delu Kavkaza na koji se pruža divan pogled iz grada Sočija. Izgradnja stadiona Fišt je ukupno koštala oko 779 miliona američkih dolara, a ono što ovaj objekat čini posebno interesantnim za struku jeste kako je on lako menja namenu zbog čega su ga nazvali Shapeshifter.

Kada je krov otvoren, stadion podseća na otvorenu školjku, a kada je zatvoren kažu da liči na faberžeovo jaje.

Dizajn objekta potpisuje arhitektonska kompanija Populous specijalizovana za velike projekte pa i za izgradnju velikih sportskih hala. Podršku su im pružili inženjeri iz BuroHappold Engineering koji su se pobrinuli oko akustike prostora, rasvete, i raznih građevinskih radova.

Izmene u dizajnu

Zanimljivo je da su zidovi i krov stadiona konstruisani kao jedna celinu. Danas se, nakon malih izmena nakon Olimpijade, pokretni deo krova otvara ka severu kako bi se gledaocima omogućio pogled na vrhove Kavkaza. Ipak, kako kaže FIFA, najveća promena u odnosu na 2014. godinu je ugradnja novog fudbalskog terena sa pravom prirodnom travom.

Pogledajte kako se stadion Fišt sprema za SP2018:

Od školjke do jajeta

Ovo je jedan od retkih stadiona koji pružaju maksimalan užitak gledaocima bez obzira na to šta se odigrava na terenu. Kada je krov otvoren, stadion podseća na otvorenu školjku, a kada je zatvoren kažu da liči na faberžeovo jaje. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se, između ostalog, staza Formule 1.

https://www.instagram.com/p/BV68JGwFzs5/

Održivi i transparentni materijali

Zbog surovih vremenskih prilika koje zimi vladaju u ovom delu Rusije (a što definitivno nije slučaj na slici gore), svi materijali su morali da budu maksimalno izdržljivi. Krov i zidovi su izgrađeni od od providnih polikarbonata, odnosno ETFE panela koji su mnogo lakši od tradicionalnih zastakljenih površina. Ovo jednostavno i ekološki održivo rešenje pokazalo se kao odličan izbor do sada.

U unutrašnjosti stadiona, posebna pažnja posvećena je rasveti jer je, zbog oblika i visine krova, bio zaista izazovno dizajnirati osvetljenje koje ne bi smetalo sportistima na terenu. Ovaj probem je prevaziđen ugradnjom posebnih svetiljki.

https://www.instagram.com/p/Bi4nFDZhp7F/

Shapeshifter

Tribine su osmišljene tako da njihov raspored može da bude potpuno fleksibilan. To znači da broj sedišta na ovom stadionu može da varira između 25 i 45 hiljada, što je još jedan način na koji stadion može da se transformiše po potrebi. Zbog svega navedenog ne čudi što inženjeri iz studija BuroHappold ovaj stadion zovu prosto Shapeshifter.

Ostale objekte koje su izgrađeni za potrebe Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. možete pogledati ovde.

Fotografije:  BuroHappold.com, FIFA/AFP 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *