Urbanizam

Park Zarjadje u Moskvi predstavlja Rusiju u malom

Park Zarjadje oblikovan je tako slavi raznolikost prirode Rusije predstavljajući svaki njen klimatski deo: stepe, šumu, močvare i tundru.

Kao deo novog plana urbanog razvoja Moskve, svečanom ceremonijom je otvoren park Zarjadje površine 35 hektara s ciljem da se poveća površina zelenih prostora u gradu ali i da se uredi ovaj prostor kojeg je nekada „krasio“ predimenzionisani betonski blok hotela Rusija.

Na čelu tima bio je glavni gradski arhitekta Sergej Kuznjecov koji je na ovom urbanističkom projektu sarađivao s čitavim međunarodnim konzorcijumom predvođeni njujorškom firmom Diller Scofidio + Renfro.

Na mestu velikog betonskog hotela, pored same reke, sada je prostire zelena površina s različitim javnim sadržajem.

Park se nalazi u centralnom delu grada, na samoj reci nedaleko od Kremlja, i prvi je zeleni prostor ovih razmera u poslednjih pedeset godina. Prilikom oblikovanja parka razmatrane su vizure ka znamenitostima grada kao što su Kremlj, Crveni trg i hram Svetog Vasilija Blaženog, piše ArchDaily.

Preplitanje ploča i prirode

Tradicionalno, svi ruski parkovi su veoma uređeni i simetrični pa je popločavanje Zarjadjea bio veoma važan segment. U ovom parku primenjen je specifičan način popločavanja gde se kombinuju zelene i sive ploče koje se postepeno stapaju sa zelenilom i tako da linija između pešačkih staza i trava nije jasno definisana. Na ovaj način podstiče se slobodno, nesputano kretanje pešaka a samim tim i njegovo istraživanje.

U parku su formirane četiri mikroklime koje predstavljaju Rusiju u malom: stepe, šumu, močvare i tundru.

U parku su formirane četiri mikroklime koje predstavljaju Rusiju u malom: stepe, šumu, močvare i tundru. One su dobijene regulisanjem temperature, eliminacijom vetra i iskorišćenjem sunčeve svetlosti. Ovakvi mikroklimatski uslovi omogućavaju da se park koristi tokom cele godine pa će tako, na primer, brdašca tokom zime moći da se iskoriste za sankanje dok će paviljoni obezbediti toplo utočište.

Impresivna konzola

Posebna poslastica ovog projekta jeste konzolno šetalište koji se nadvija nad saobraćajnicom dužinom od sedamdeset metara.

Deo parka se nalazi pod transparentnom zasvođenom konstrukcijom pa se ovi prostori mogu koristiti kao deo za igru ili za relaksaciju tokom hladnijih dana.

U okviru parka Zarjadje postoji pet paviljona, dva amfiteatra i koncertna dvorana.

Foto: Diller Scofidio + Renfro/ Philippe Ruaul, Željko Tekić

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *