Lokacija preko puta JPSP i Univerexporta; Foto: Google Earth
Urbanizam

Na novosadskom Telepu planiran masivan kompleks sa lamelom od 12 spratova

Kompanija Karin Invest podiže blok od preko 47.000 kvadrata sa ukupno 364 stana i 405 garažnih mesta u dve podzemne etaže.

Urbanistički planovi u Novom Sadu poslednjih godina značajno evoluiraju. Evidentno širenje grada uz prisutne migracije stanovništva diktiraju potrebe za novim planiranjem, te se stambene zone predviđaju na nekada zabačenim delovima grada. Uvid u jedan od aktuelnih urbanističkih projekata daje nam informacije o novom stambeno-poslovnom kompleksu i budućoj repernoj tački u gradu.

Reč je o lokaciji na krivini Bulevara patrijarha Pavla, na uglu sa Somborskom ulicom, preko puta JGSP-a, površini koja pripada naselju po imenu Telep. Ova parcela od 7.664 kvadrata početkom godine prodata je građevinskoj firmi Karin Invest.

Prema uslovima izgradnje, nadzemni deo novog kompleksa može da zauzme maksimalno 40% površine parcele. Međutim, kako bi se obezbedio dovoljan broj parking mesta ispod cele površine kompleksa planirane su dve podzemne etaže.

Kao nova determinanta Telepa, ostavljen je prostor za formiranje prostornog akcenta od 12 spratova, sa ukupnom visinom od 42 metra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Situacija šireg područja

Kompleks na preko 47.000 kvadrata

Kompleks je zamišljen u vidu dva objekta koja su postavljena uz obod predmetne parcele. Objekat 1 se sastoji od lamela A, B i C, dok objekat 2 čine lamele D i E.

Spratnost svih lamela se kreće do prizemlja sa osam spratova, osim lamele D koja će biti realizovana kao dvanaestospratnica.

Prizemna etaža svih lamela predviđena je kao poslovna, pa se nakon izgradnje u ovom kraju očekuje pet novih velikih lokala. Ostale etaže biće realizovane kao stambene sa ukupno 364 stana i prosečnom površinom od 60 kvadrata.

Bruto razvijena površina svih nadzemnih etaža iznosiće 31.736 kvadrata, dok uz dve podzemne etaže ta ukupna površina kompleksa raste na preko 47.000 kvadrata.

Osnova prizemlja

Glavni pešački pristup u novi blok biće omogućen na samom uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, između objekata 1 i 2.

U podzemnim etažama trebalo bi da bude obezbeđeno 405 garažnih mesta. Kolski pristup podzemnoj garaži odvijaće se preko nove ulice koja je planirana kao upravna na Bulevar patrijarha Pavla.

Sam ulaz u garažu biće izveden u četiri trake, po dve u oba smera. U okviru partera ostavlja se i prostor od 3,5 metara širine za vatrogasna vozila u hitnim slučajevima.

U dvorišnom delu kompleksa, iznad garaže, na pozamašnoj površini od 2.270 kvadrata budući stanari imaće pristup parteru ozelenjenom listopadnom ili četinarskom vegetacijom, ali i drvećem u žardinjerama i niskim rastinjem.

Glavni pešački pristup u novi blok biće omogućen na samom uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, između objekata 1 i 2. Na opisanom prostoru predviđen je i parking za bicikliste.

Presek A

Širenje grada

Kada su u planu ovako veliki kompleksi, koji svojim visinskim reperima ostavljaju upečatljiv utisak, očekuje se i adekvatna fasadna estetika. Iz priloženog teksta navedenog urbanističkog projekta možemo da zaključimo da će se na kompleksu naći kontaktna fasada belih i sivih tonova, klinker listele, kao i ventilisana fasada od fibercementnih ploča.

Informacije o mogućem početku izvođenja radova za sada nisu poznate. Iz javno dostupne dokumentacije možemo da zaključimo da u prvoj fazi očekujemo izgradnju podzemne garaže sa lamelama A i B, dok je redosled ostalih faza uslovljen karakteristikama izvođenja radova.

Širenje gradova je prirodan odgovor na rast broja stanovnika i ekonomski razvoj. S obzirom na raznovrsnost potreba novosadske populacije postavlja se pitanje da li će Novi Sad u budućnosti biti ne samo funkcionalan, nego i prijatan i pogodan grad za život.

Grafički prilozi

Situacija šireg područja
Situacija šireg područja
Osnova podruma – nivo -1
Osnova podruma – nivo -1
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova tipskih spratova (lamele A, B i C)l
Osnova tipskih spratova (lamele A, B i C)l
Osnova tipskih spratova (lamele D i E)
Osnova tipskih spratova (lamele D i E)
Osnova servisne etaže – krov lamela A, B i C
Osnova servisne etaže – krov lamela A, B i C
Osnova 9. sprata lamela D i E
Osnova 9. sprata lamela D i E
Presek A
Presek A
Presek B
Presek B

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

5 komentara

 1. miki

  neko od novog sada pokušava da pravi novi beograd iz 80-ih kad je bila masivna gradnja na pesku čiji stanovi danas ne vrede apsolutno ništa, cene naduvane, depresija, beton, jedna reč užas! razlika je jedino što je onda na novi beograd hrlio narod iz čitave bivše države naročito blokove 61-64 koji su vojni objekti! ako je srbija,bgd, ns apsolutno u stagnaciji i rapidnom opadanju stanovništva ko bi želeo da živi u lamelama tamo negde na periferiji nekog gradića samo zato da bi se osećao građaninom sa pogledom na kukuruzište, tuga u 21. veku

 2. Славица

  Mislite li šta ćemo disati?Od 22%zelenih površina stigli smo do 5%

 3. Tanja

  Meni se dopada što se Telep razvija jer stvarno u centru više mesta nema, a ovaj deo grada itekako ima potencijal za razvoj, nadam se da će očuvati parkove, da će biti dovoljno parking mesta i da planiraju široke ulice jer u suprotnom „dzaba smo krečili“. baš me zanima kako će ići prodaja da li će moči i preko neke agencije solis, ns grup, 4zida ili direktno od izvođača… pitam to jer postoji dosta potencijalnih problema kada se stan kupuje u izgradnji ili investitora, više volim kad neko proveri stanje pre, a agencija kad oglasi to je valjda to… ne znam samo sam nepoverljiva, ali projekat obećava, NS je postao veliko gradilište, više se grade ovakvi kompleksi nego pojedinačne zgrade….

 4. Ns

  Kompleksi“ npr „Kraljev park“ i tako dalje i celi delovi grada npr podbara ,centar, grbavica , nova detelinara meni zbog zgrada i nacina gradnje lice na kasarne ili zatvore (ili na favele). Bez parkova pravih, bez veceg prostora izmedju zgrada, bez pogleda (pogled je na komsijske sobe preko puta, uglavnom) ,kvaliteta… itd!

 5. Milidrag

  Bolje da je park ili sumica na tom mestu ,ne zgrade!!

Оставите одговор

Obavezna polja *