Poslovno-stambeni kompleks Novitet; Vizuelizacija: Masterplan ARC d.o.o. Novi Sad
Urbanizam

Umesto kuća – kule: Novosadski Telep ide u visine

Na području od preko 19 hektara nastaće pravi grad u malom, dok će zgradu Noviteta zameniti stambeno-poslovni kompleks sa trinaest nadzemnih etaža.

Tek što su završeni novogodišnji praznici, uveliko se objavljuju novi građevinski projekti i urbanistički planovi za predstojeću građevinsku sezonu na teritoriji cele Srbije. Ovaj put osvrćemo se na aktuelni javni uvid plana generalne regulacije u najvećem gradu u Vojvodini.

Kako se u tekstu navodi, pored beogradske aglomeracije, Novi Sad predstavlja gradski centar najvišeg stepena urbanizacije u Srbiji. Shodno tome, ali i Generalnim urbanističkim planom do 2030. godine, očekuju se ogromna ulaganja u okviru građevinske industrije ove decenije u Novom Sadu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

PGR je na uvidu do 1. februara 2023. godine

Preobražaj Telepa iz godine u godinu

Reč je o lokalitetu južno od Futoškog puta, potezu od raskrsnice sa ulicom Bogdana Šuputa do Bulevara patrijarha Pavla. Područje pripada novosadskom naselju Telep, koje iz godine u godinu beleži sve veći broj gradilišta i prolazi kroz pravi preobražaj.

Donošenjem ovog plana, omogućava se urbana transformacija Futoškog puta, jedne od najprometnijih gradskih saobraćajnica koja je usmerena ka samom centru grada.

Ovaj ulazni gradski pravac odlikuje se objektima i proizvodnim pogonima starim više decenija. Neki su delom adaptirani dobivši novu namenu, a neki kompletno zamenjeni novim objektima spratnosti do P+2.

U okviru ovih poslovnih objekata moguće je očekivati novu spratnost koja se ograničava na 8 etaža, sa eventualnim visinskim reperima neograničene spratnosti.

Umesto Noviteta – stanovi

Područje na kojima se nalaze objekti fabrika Novitet, Gepard i AMB grafike, planiraju se kao opštegradski centri sa očekivanim stambenim udelom, ali i trgovinskim i ugostiteljskim sadržajem.

Maksimalni indeks zauzetosti iznosi do 50%, prosečna površina stana je 60 kvadrata, a spratnost se identično kao za poslovne objekte kreće do P+8, sa mogućim visinskim akcentom poslovnog dela objekta. Ista namena očekuje se i u okviru raskrsnice Futoškog puta sa Ilirskom ulicom i ulicom Koste Abraševića.

Na taj način, južni deo Futoškog puta dobio bi ne samo nove sadržaje, nego i potpuno nov vizuelni identitet.

Kada je u pitanju fabrika Novitet, nije tajna da na toj lokaciji stambeno-poslovni kompleks planira kompanija Rapid Invest.

Kada je u pitanju fabrika Novitet, nije tajna da na toj lokaciji stambeno-poslovni kompleks planira kompanija Rapid Invest, a sudeći prema već dostupnim renderima u planu je trinaest nadzemnih etaža.

Planom je obuhvaćen i zapadni deo Bulevara patrijarha Pavla. Na uglu ovog bulevara sa ulicom Koči Ivana očekuje se opštegradski centar takođe spratnosti P+8.

Međutim, zapadna strana ulice Koči Ivana namenjena je samo stambenoj izgradnji spratnosti do P+3, uz delimično dozvoljenih P+8 na parcelama na kojima je kao vlasnik upisana kompanija Galens Invest.

Poslovno-stambeni kompleks Novitet; Vizuelizacija: Masterplan ARC d.o.o. Novi Sad

Grad u malom na 19 hektara

U saobraćajnom smislu, očekuje se proširenje kolovoza u Vršačkoj ulici i Ulici Ilariona Ruvarca sa četiri saobraćajne trake, ali i novi ulični parkinzi i trotoari u ulici Koste Abraševića, Kiš Ernea i Koči Ivana.

Uz Futoški put planirana je režijska saobraćajnica sa kosim uličnim parkinzima. Investitori su dužni da u okviru budućih opštegradskih centara obezbede od 1,3 do 1,5 parking mesta po izgrađenoj stambenoj jedinici.

Kada je reč o zelenilu, u planu se navodi da se postojeća kvalitetna vegetacija zadržava i potrebno je uklopiti je u nova rešenja. U okviru opštegradskih centara moguće je formiranje krovnih vrtova, vertikalno ozelenjavanje i cvetne žardinjere.

U okviru opštegradskih centara moguće je formiranje krovnih vrtova, vertikalno ozelenjavanje i cvetne žardinjere.

Na ovom području od 19,1 hektara, dužine skoro 1,3 kilometara, nastaće jedan pravi grad u malom, a više detalja može se očekivati u okviru predstojećeg plana detaljne regulacije.

Opisan plan generalne regulacije moguće je pogledati u mesnim zajednicama Nikola Tesla i Bratstvo u naselju Telep, u prostorijama Javnog preduzeća Urbanizam, ili na sajtu Urbanizma i sajtu grada Novog Sada do 1. februara tekuće godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. miki

  ovo izgleda i u renderu jezivo, bolje dajte molim vas tri boje galensa, da izgleda barem ko da se deca igraju!

 2. Marijana

  Urbanisti bolje da pretresu šta su isporučili na rani javni uvid. Da se ne blamiraju.
  Kupus do kupusa.

 3. Borko

  Kolika će biti cena akcija Amb grafike i kada će početi otkup?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *