Pogled iz vazduha na novosadski Distrikt na Limanu; Foto: Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Konkursi

Skulptura u javnom prostoru: Konkurs za urbanističku intervenciju u novosadskom Distriktu

Poziv je otvoren za sve kreativce koji se bave arhitekturom, primenjenom ili likovnom umetnosti, a rok za prijavu na konkurs je 23. februar 2023. godine.

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” raspisala je nacionalni vajarsko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje izrade skulpturalnog dela u okviru urbanističkog uređenja Distrikta na Limanu, u saradnji sa Centrom za likovnu i primenjenu umetnost TERRA.

Idejno rešenje treba da uzima u obzir prostorni i istorijski kontekst Distrikta, kao mesta koje baštini stogodišnje industrijsko nasleđe, ali i njegovu buduću namenu, odnosno novi centar kreativnih industrija, zahvaljujući obnovi u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Prostor Distrikta baštini stogodišnje industrijsko nasleđe; Foto: V. Veličković (Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”)

Jačanje karaktera i identiteta Distrikta

Rok za prijavu na konkurs je 23. februar 2023. godine, najkasnije do 15 časova, a poziv je otvoren za stručnjakinje i stručnjake iz oblasti arhitekture, primenjene ili likovne umetnosti, čiji zadatak će biti da na kreativan način doprinesu jačem razvitku karaktera i identiteta Distrikta.

Kako se navodi u pozivu, povod za raspisivanje ovog konkursa jeste urbanistička intervencija u javnom prostoru koja podrazumeva postavljanje skulpturalnog dela, a na lokaciji koja pretenduje da postane najvibrantniji centar kreativnih industrija u regionu.

Distrikt pretenduje da postane najvibrantniji centar kreativnih industrija u regionu; Foto: Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”

Raspisivanje konkursa predstavlja prirodni sled daljeg razvitka kompleksa Distrikta i umrežavanja sa regionalnim partnerima te jačanja veza među njima.

„Revitalizacijom prostora Distrikta, nekada nebezbedni prostori danas su već dobili obrise centra savremenog stvaralaštva, gde se paralelno sa obnovom uveliko realizuju različiti sadržaji, a brojne organizacije i samostalni umetnici su dobili novi dom“ – kažu  iz Fondacije.

„Raspisivanje konkursa predstavlja prirodni sled daljeg razvitka kompleksa Distrikta i umrežavanja sa regionalnim partnerima te jačanja veza među njima“ – zaključuje se u pozivu.

Više informacija o uslovima prijavljivanja i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na sajtu novisad2022.rs, u delu Javni pozivi.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *