Konkursi

Kako će izgledati novi centar Subotice

Konkursi za idejna rešenja uređenja stambeno-poslovnog bloka u Subotici i centralnih trgova i ulica su završeni i mogu se pogledati na javnoj izložbi u holu Otvorenog univerziteta do 18. januara.

Na Konkursu za idejno rešenje izgradnje i uređenja stambeno-poslovnog bloka, na koji je pristiglo 11 radova, pobedio je predlog preduzeća Portart iz Beograda.

Najuspešnije rešenje uređenja prostora između ulica Maksima Gorkog, Matije Gupca, Petra Drapšina i Štrosmajerove potpisuju autori Zoran Dmitrović i Zorica Savičić sa saradnicima Ivanom Pohalek, Natalijom Živulović, Milošem Radojevićem i Zoranom Damjanovićem, piše eKapija.

„Nova javna intervencija se predviđa u unutrašnjosti bloka na ukrštanju glavnih pešačkih kretanja formiranjem velikog javnog dvorišta kao mesta za realizaciju kulturno-edukativnih programa. Pored toga, na mestima neizgrađenih i zapuštenih parcela se predviđa pojedinačna izgradnja objekata stambeno – komercijalnih sadržaja, uz primenu modela privatno-javnih partnerstava“, navodi se u izveštaju žirija.

subotica_trg_2

Centar Subotice u novom ruhu

Na drugi konkurs kojim su se tražila rešenja za rekonstrukciju Trga Slobode, Trga Republike, Ulice Korzo, Štrosmajerove i dela Ulice Matije Korvina pristiglo je 19 radova koji su zadovoljili osnovne uslove konkursa, a prva nagrada je otišla somborskom SuperProstoru i autorima Draganu Markoviću, Jeleni Petrović, Matiji Zlatanoviću, Mioni Zdravković i studentima-saradnicima Dimitriju Puzoviću i Mirko Milanoviću.

subotica_trg_1

Žiri ističe da su autori uveli „poseban akcenat: dvodimenzionalni sadržaj koji daje pečat ukupnom rešenju – Vrtlog. To je centralni prostor – srce koncepta; u njega se ulivaju sve trake i sustiču svi pešački tokovi, preko njega se druge podceline međusobno povezuju.“

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *