Drugonagrađeno rešenje na konkursu za most u Knjaževcu
Konkursi

Ovako bi mogao da izgleda novi pešački most u Knjaževcu

Stari drveni pešački most preko Svrljiškog Timoka trebalo bi da zameni savremeni spregnuti čelično-betonski most elegantne forme.

Opština Knjaževac i JP Preduzeće za razvoj, urbanizam i  izgradnju opštine Knjaževac krajem prošle godine organizovali su konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rešenja pešačkog mosta preko Svrljiškog Timoka kod Doma kulture u Knjaževcu. Cilj konkursa bio je da se dobije najbolje idejno rešenje pešačkog mosta koje će se vizuelno uklopiti u celokupno parterno uređenje leve i desne strane Svrljiškog Timoka. U postojećem stanju na tretiranoj lokaciji se nalazi drveni pešački most koji se konstruktivno i estetski ne uklapa u ambijentalnu celinu rekonstruisanog platoa.

Žiri je 27. decembra 2018. doneo odluku da se ne dodeli prva nagrada, ali su zato dodeljenje dve druge nagrade i to Nikoli Pavloviću, kao i autorskom timu iz Niša kojeg su činili dipl. inž. građ. Nemanja Marković, mast. inž. građ. Stefan Conić, mast. inž. arh. Zlata Tošić, kao i dr Radovan Cvetković, čije rešenje ovog puta predstavljamo.

Klupe su postavljene u uvalama zbog čega ovaj most postaje i mesto za socijalizaciju, odmor i uživanje u pogledu na rečni tok.

Pri koncipiranju konstrukcijskog rešenja pešačkog mosta raspona 25 metara namera autora je bila da se projektuje ekonomičan, praktičan, funkcionalan most, jednostavan za izvođenje ali takođe moderan i atraktivan savremene forme i materijalizacije. Ovaj niz zahteva iznedrio je relativno klasično rešenje konstrukcije mosta, sprezanjem dva čelična nosača sa armiranobetonskom kolovoznom pločom. Motiv forme je sam tok reke Timok kao i bela boja u kombinaciji sa zelenilom koja se uklapa u ambijent okoline.

Ozelenjeni džepovi

Valovita struktura stvara džepove koji su ozelenjeni zbog čega ovaj pešački most deluje pitomije i zelenije. Ono što ovu strukturu čini interesantnom jesu drvene klupe postavljene u uvalama zbog čega ovaj most postaje i mesto za socijalizaciju, odmor i uživanje u pogledu na rečni tok i grad.

Elegantna konstrukcija

Amorfna linija mosta u podužnom pravcu elegantno se nastavlja na celokupno parterno uređenje leve i desne strane Svrljiškog Timoka. Ozelenjene zaobljene forme se postepeno podižu s keja na most logično navodeći pešake na dalje korišćenje pasarele. Na sredini mosta, linija betonske strukture se blago spušta čineći ovu konstrukciju lakšom i elegantnijom. Amorfno rešenje mosta preko Svrljiškog Timoka, koji je na ovom potezu regulisan, posebno prija jer su obaloutvrdni zidovi su skoro vertikalni i obloženi kamenom.

LED, aluminijumski paneli i štampani beton

Javna i dekorativna rasveta je planirana u vidu LED reflektora različitih boja bez vertikalnih nosača, koji u svemu prate ritam i oblik ograde.

Završna obloga mosta je od ukrasnih aluminijumskih panela bele i sive boje tako da u kombinaciji sa zelenilom na mostu i oko mosta predstavlja estetski oblikovani nastavak platoa ispred Doma kulture.

Završna obloga saobraćajne trake predviđena je od štampanog betona ili betonskih dekorativnih ploča, u svemu usklađene sa elementima mosta.

Iako je konkurs zavšen, i dalje nije poznato da li će i kada projekat biti realizovan.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *