Prvonagrađeno rešenje
Konkursi

Mobilni mini domovi za posmatranje polarne svetlosti

Međunarodni konkurs organizovan na Islandu, iznedrio je mnogobrojna zanimljiva rešenja mobilnih kućica iz kojih se može posmatrati Aurora Borealis.

Pored svog neobičnog pejzaža prožetog vodom, vatrom i ledom, Island privlači mnogobrojne turiste i zbog svog neba. Naime, ova severna zemlja geoloških čuda idealna je za uživanje u pogledu na polarnu svetlost. Imajući upravo ovaj prirodni fenomen na umu, pod pokroviteljstvom Bee Breeders organizovan je međunarodni konkurs sa zadatkom da se osmisli koncept mini kuća u kojima će posetioci moći da u privatnom ambijentu posmatraju ovu neobičnu pojavu na nebu.

Odabrana lokacija se nalazi u severoistočnom delu Islanda, uz jezero Mivatn, na površini od devet hektara. U okruženju vulkana Krafla i termalnih bazena, jezero je nastalo kao posledica erupcije pre 2300 godina, a danas je okruženo i močvarama koje su takođe stanište vodenih ptica i zajedno čine važan prirodni ambijent od 1975. godine.

Objekti bez fiksnih temelja

Od učesnika takmičenja zatraženo je da dostave rešenja koja će podrazumevati organizovanje smeštaja za stalne domaćine, kao i do dvadeset gostiju. Takođe, navedeno je da je potreban jednostavan dizajn pansiona, sa krovnim prozorima, kako bi se omogućio pogled na nebo, kao i da objekti budu bez fiksnih temelja kako bi mogli jednostavno da promene lokaciju po potrebi. Uostalom, na udaljenosti od 200 metra od jezera nije ni dozvoljena izgradnja trajnih objekata. Osim smeštajnih jedinica bilo je potrebno organizovati i prostor za obedovanje, kao i zajednički društveni prostor i štale za deset islandskih konja koji žive na otvorenom tokom cele godine.

Prva nagrada

Polarna svetlost reflektuje se na fasadama kuća pa izgledaju kao noćni fenjeri.

Predlog nazvan „In-Visible“ koji dolazi iz Poljske, čiji niz gostinskih kuća koje u fasadnoj završnoj obradi imaju ogledala i koje su različitih veličina, sa „raštrkanim“ pozicijama na lokaciji, te se tokom noći polarna svetlost reflektuje na njihovim fasadama.

Glavni objekat se sastoji od zajedničkih prostora i spavaćih soba za domaćine, sa centralnim ulazom koji je zaštićen od vremenskih nepogoda.

Žiri ističe da je kroz niz impresivnih vizualizacija i crteža ideja dobro ilustrovana, da su forma i materijalizacija adekvatne, a posebno im se dopala i briga autora da novi objekti minimalno utiču na stanje lokacije. Zaključili su i je ideja inovativna, pogodna za datu lokaciju i da je plan moguće realizovati.

Druga nagrada

Neobične valovite strukture autora iz Belgije karakterišu dizajn ovog predloga za koji su autori inspiraciju pronašli u kućama Rejkjavika i drugih gradova na Islandu, koje su takođe neretko obložene valovitim metalnim pločama.

Prema vodiču za islandsku arhitekturu, autora Denisa Johanensona, ovaj stil je evoluirao tokom ranog 20. veka, kada je gvožđe počelo masovnije da se uvozi iz Engleske usled zabrane izgradnje drvenih kuća zbog niza požara u to vreme u Rejkjaviku. Imajući u vidu ovaj prepoznatljiv stil, autori predloženog rešenja su osmislili dizajn objekata u obliku jedra, u kombinaciji metala i špera.

Autori predloženog rešenja su osmislili dizajn objekata u obliku jedra, u kombinaciji metala i špera.

Priloženi crteži i vizuali su prema rečima žirija veoma upečatljivi i uverljivi, a žiriju se dopalo i to što su u prijavi ponuđene i realne projekcije troškova i izvodljivosti, zajedno sa prilogom o energetskoj efikasnosti.

Zakrivljene forme objekata nude zanimljive unutrašnje i spoljašnje prostore, a metalna obloga u srebrno-roze boji reflektuje okruženje i zapravo menja svoju nijansu zavisno od boje neba.

Treća nagrada

Žiri je bio impresioniran dizajnom španskog tima, te su istakli: “Svi moduli sadrže optimizovano centralno jezgro gde su objekti i privatni prostori zatvoreni, omogućavajući otvaranje cirkulacionih prostora prema pejzažu.“

Smešteno u kocku koju čine transparentne ETFE jastučne membrane, kompaktno jezgro je okruženo otvorenim prostorom. Energetska efikasnost ETFE u poređenju sa staklom ističe se u pogledu lakoće, toplotne izolovanosti i samoodrživosti.

Kao rezultat primene ETFE, dobijen je lepo dizajniran poluprivatni prostor, čime se ističe u odnosu na druga rešenja. Ipak, postavljeno je pitanje da li se takva predložena lagana struktura može zaista izvesti na ovoj lokaciji, imajući u vidu jake islandske vetrove.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *