Aktuelno, Konkursi

Konkurs za izradu idejnog rešenja za paviljon arhitekture

Časopis Arhitekton, sa kompanijom Kingspan kao generalnim pokroviteljem, raspisuje konkurs koji je otvoren od 30. decembra 2011. godine do 6. aprila 2012. godine.

Pobednički rad biće nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 2.000 evra. Pobednički i drugi odabrani radovi biće prikazani na izložbi „2. nagrada časopisa Arhitekton“ u Beogradu kada će u okviru izložbenog prostora biti izveden i montiran u vidu instalacije segment pobedničkog rešenja.

Projekat paviljona, kao rezultat kreativnog kombinovanja različitih panela po ugledu na proizvodni program kompanije Kingspan treba da na realan način predstavi ideju savremene arhitekture kao i da afirmiše samu arhitekturu.

 

 

Nagrade:

  1. Nagrada: 2.000 evra
  2. Nagrada: put u Austriju u trajanju od tri dana, sa obilaskom nekih od arhitektonski važnih objekata i posetom fabrike Zumtobel
  3. Nagrada: besplatna godišnja pretplata na časopis, objavljivanje konkursnog rešenja i promovisanje konkursnog rada u javnosti kao i objavljivanje jednog projekta po izboru u narednoj godini

Konkurs je internacionalnog karaktera. Pravo učešća imaju arhitekte i studenti arhitekture. Raspisani konkurs odnosi se na idejno arhitektonsko rešenje paviljona arhitekture. Aproksimativne dimezije gabarita objekta treba da budu 3,6x12m a visina paviljona ne treba da prelazi 4,2m. Paviljon treba da bude izveden od sendvič panela po ugledu na proizvodni program kompanije Kingspan. Lokacija i ostali uslovi projekta su proizvoljni. U okviru projekta potrebno je uraditi rešenje unutrašnjeg i spoljašnjeg osvetljenja objekta.

Projekat paviljona, kao rezultat kreativnog kombinovanja različitih panela, treba da predstavi, na realan način, ideju savremene arhitekture kao i da afirmiše samu arhitekturu. Potrebno je postići univerzalni karakter novog paviljona arhitekture kao vanvremenskog i vanprostornog objekta, na sličan način na koji je Mis van der Roe definisao paviljon za izložbu u Barseloni. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti fasadi i elementima osvetljenja. Različitim korišćenjem svetla u enterijeru i eksterijeru treba ostvariti visokokvalitetan ambijent koji je u skladu sa namenom objekta.

Rešenje je potrebno predstaviti na dva plakata u digitalnoj formi širine 68cm i visine 84cm u rezoluciji 240dpi. Diskove sa .pdf, .psd, .eps ili .jpg formatima slati poštom na adresu: Časopis Arhitekton, Svetogorska 18, 11000 Beograd ili se obratiti redakciji na e-mail: [email protected] za uputstvo o slanju putem interneta.
Rok za prijem rešenja je 6. april 2012. godine.
Štampanje pobedničkih i drugih izabranih radova, koji će biti prikazani na izložbi „2. nagrada časopisa Arhitekton „, obaviće redakcija časopisa.

Na izložbi „2. nagrada časopisa Arhitekton“ u Beogradu pored pobedničkih radova biće prikazani i drugi odabrani radovi. Segment pobedničkog rešenja biće izveden i montiran u vidu instalacije u okviru izložbenog prostora.

Imena pobednika konkursa će biti naknadno objavljena u jednom od narednih brojeva časopisa kao i na sajtu www.arhitekton.net, nakon završetka konkursa.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *