Instalacija „Pokreni okreni“ nalazi se na Adi Ciganliji
Studentsko ćoše

Instalacija od plastičnih flaša poziva Beograđane da više recikliraju

Rešenje studentkinja Milice Mladenović i Bojane Ristivojčević naglaša važnost lične inicijative i promoviše aktivno učešće mladih arhitekata u razvoju rešenja koja će učiniti planetu boljim mestom za život.

U svetlu ekoloških izazova sa kojima se suočavamo na svakodnevnom nivou, veoma je važno da se podsticati participaciju mladih i kreativnih ljudi u cilju promocije održivih ideja i podizanja svesti o važnosti problema zagađenja životne sredine i stvaranja kvalitetnijih prostora za život. Ovaj projekat je upravo takav!

Prostorna instalacija od reciklabilnog otpada „POKRENI OKRENI“ nastala je kao rezultat saradnje između udruženja „Fokus Art“ i Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta u okviru akcije „RECIKLIRAJ – NAPRAVI KRUG“, i zvanično je otvorena u subotu 30. oktobra u parku Vojvode Vuka na Topličinom vencu.

Instalacija od plastičnih flaša na potkonstrukciji u vidu zida poziva korisnike da uzmu učešće u procesu reciklaže.

Manifestacija praćena studentskom radionicom, postavkom izložbe i realizacijom pomenute instalacije organizovana je u saradnji sa opštinom Stari grad, a njen cilj je bio usmeren ka podizanju svesti o važnosti reciklaže i ponovne upotrebe reciklabilnog otpada u cilju očuvanja životne sredine.

Akcija je započeta studentskom radionicom održavanom na Arhitektonskom fakultetu pod mentorstvom asistenata Miloša Kostića i Dejana Todorovića, na kojoj su studenti različitih stepena studija predlagali idejna rešenja za interaktivne instalacije od reciklabilnog otpada. Kroz niz koraka studentski koncepti su detaljnije razrađeni u tehničko-tehnološkom smislu, nakon čega je u konsultaciji sa partnerima koji su učestvovali u realizaciji instalacije, izabrano rešenje studentkinja druge godine Milice Mladenović i Bojane Ristivojčević pod nazivom „POKRENI OKRENI“.

Plastične flaše i OSB ploče

Izabrano rešenje predstavlja interaktivnu prostornu instalaciju od plastičnih flaša na potkonstrukciji u vidu zida, koja poziva korisnike da uzmu učešće u procesu reciklaže kroz umetanje iskorišćenih plastičnih ambalaža i popunjavanje unapred definisanih zona.

U sklopu instalacije predviđen je info pult sa pratećim mobilijarom, koji je takođe realizovan od plastičnih flaša i OSB ploča i koji služi za potrebe organizovanja različitih događaja, poput promotivnih aktivnosti i edukativnih radionica za decu.

Pored praktičnog iskustva koje studenti stiču, na ovaj način naglašava se važnost lične inicijative i promoviše aktivno učešće mladih arhitekata kroz saradnju sa različitim institucijama, privatnim i civilnim sektorom u razvoju i implementaciji novih modela društvene odgovornosti i brige prema urbanom i prirodnom okruženju.

Nakon završetka manifestacije, instalacija će biti demontirana, a korišćeni materijal biće dalje recikliran.

Instalacija je od 1. novembra prebačena u Park nauke na Adi Ciganliji, gde će biti dostupna narednih mesec dana svim zainteresovanim građanima.

Nakon završetka manifestacije, instalacija će biti demontirana, a korišćeni materijal biće dalje recikliran, čime će ciklus realizacije akcije biti simbolično zatvoren.

Faktografija

  • mentori i organizatori radionice: dr Miloš Kostić, Dejan Todorović
  • autori instalacije: Milica Mladenović, Bojana Ristivojčević
  • Patneri: Fokus Art, Univerzitet u Beogradu-Arhitektonski fakultet, gradska opština Stari grad, JKP Gradska čistoća, JP Ada Ciganlija, Coca-Cola Srbija

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Lazar

    Rekao bi da je ovde ideja realizovana na skroz pogrešan način. Podiže se svest o reciklaži, a sa ovom instalacijom je napravljena gomila smeća korišćenjem potpuno novih flaša.
    Mora biti potpuno jasno da ni sam proces reciklaže nije bez posledica po životnu okolinu, pogotovo reciklaža plastike.

Оставите одговор

Obavezna polja *