Sandra Marković predstavljaće Srbiju na međunarodnom Saint-Gobain studentskom takmičenju
Studentsko ćoše

Splet starog i novog za pobedu na studentskom takmičenju Saint-Gobain

Sandra Marković sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, dobitnica je prve nagrade na konkursu za revitalizaciju područja pored železničke stanice u Varšavi.

Konkurs za studente arhitekture, pod nazivom Architecture Student Contest, dvostepeno je takmičenje koje već više godina za redom organizuje kompanija Saint-Gobain. Budući projektanti takmiče se na nacionalnom i međunarodnom nivou, a pobednici nadmetanja dobijaju vredne nagrade i profesionalna priznanja.

Konkurs je prvi put organizovan 2004. godine, a postao je međunarodan 2005. godine. Poslednje izdanje u Parizu privuklo je više od 2.800 studenata iz 38 zemalja.

Ovogodišnja tema za studentske radove fokusira se na Varšavu, glavni grad Poljske. Kao i mnogi gradovi u Evropi, Varšava se suočava sa izazovima koji dolaze sa klimatskim promenama, kao i ciljevima održivog razvoja postavljenim za 2050. godinu. Naime, Varšava planira uvođenje energetskih pasoša za sve objekte, a koji bi pomogli da se urbano tkivo dovede do nivoa nulte emisije.

Pred studentima je bio složen zadatak i zahtevna parcela

Zadatak je bio da se razvije vizija revitalizacije područja koje se nalazi pored železničke stanice Varšava Istok.

Zadatak 17. međunarodnog studentskog takmičenja koje organizuje Saint-Gobain Group u bliskoj saradnji sa Gradom Varšavom je da razvije viziju za revitalizaciju područja koje se nalazi pored železničke stanice Varšava Istok.

Iako je nagradni fond iznosio 3.000 evra, a zadatak više nego interesantan, na konkursu je pristiglo svega pet studetnskih radova koji su odgovorili na projektni zadatak.

Prva nagrada: Sandra Marković – OVERLAP

Autor: Sandra Marković

Oblik šina podseća na studentsku energiju: stalno kretanje, susreti, iznenadna interakcija…

Početna inspiracija tokom postavljanja koncepta za projekat bilo je prisustvo železnice u neposrednoj okolini. Oblik šina podseća na studentsku energiju: stalno kretanje, susreti, iznenadna interakcija… Nikada dosadno preklapanje prenešeno iz međuljudskih odnosa.

S druge strane, postoji splet starog i novog, restauriranog i novoizgrađenog, kao i onog koje teži da se izgradi ili postane – što je dovelo do forme predložene strukture koja se stalno preklapa i integriše sa samom okolinom.

Pažnja je usmerena na postojeće okruženje zatečeno na lokaciji, sa dodatim atraktivnim elementima na fasadi, dobro promišljenim tehničkim detaljima u smislu upotrebe elemenata iz Saint Gobain kataloga, kao i u pogledu održivosti, zelene gradnje i energetske efikasnosti.

Razrada je dovedena do detalja jedinica, u kojima je razmišljano o svim predloženim tačkama po pitanju komfora budućih stanovnika, kao i atraktivnosti rešenja upravo za novo mlado stanovništo, koje bi se ovakvim projektom privuklo za život u rad u Varšavi.

Detaljan prikaz projekta iz možete pogledati na zvaničnoj web prezentaciji.

Autor: Sandra Marković
Autor: Sandra Marković
Autor: Sandra Marković
Autor: Sandra Marković
Autor: Sandra Marković
Autor: Sandra Marković

Druga nagrada: Aleksandra Stevanović – SYMBIOSIS

Autor: Aleksandra Stevanovic

Osnovna ideja bila je hijerarhijsko postavljanje funkcija od javnih do privatnih, koje se dalje dele po vertikalnoj osi.

Novoprojektovani objekti predstavljaju kako metaforičku, tako i fizičku dogradnju stare strukture. Primenom savremenih materijala i dinamične forme koja “raste” iz postojeće fabrike sa tradicionalnim elementima, ističe se odnos staro-novo, gde novo aludira na mladost i energičnost koja se gradi na iskustvu i znanju – odnosno postojećem objektu – starom delu koncepta.

Osnovna ideja u projektovanju je hijerarhijsko postavljanje funkcija od javnih do privatnih, koje se dalje dele po vertikalnoj osi.

Atraktivno rešenje složene geometrije koje principe održivosti tretira na nivou osnovnih načela: volumena, rasporeda i orijentacije. Primena drveta kao ekološkog materijala je pohvalna, kao i mogućnost prefabrikacije i montažne gradnje.

„Veza drveta sa drugim elementima u sklopu treba biti bolje razrađena – konstruktivno i u detalju. Funkcionalne zone i celine su međusobno usklađene, dok je simbiotska veza prema građevinskom nasleđu jasno uspostavljena i višeznačna“ – komentari su stručnog žirija.

Autor: Aleksandra Stevanovic
Autor: Aleksandra Stevanovic
Autor: Aleksandra Stevanovic
Autor: Aleksandra Stevanovic

Treće mesto: Nevena Jeremić – CITY AS A MUSEUM

Autor: Nevena Jeremić

Rad je vizuelno upečatljiv, kako u oblikovanju celokupnog arhitektonskog objekta, tako i na nivou pojedinačnih celina.

Koncept se bazira na pomirenju starog i novog na lokaciji, sa akcentom na nasleđu, istoriji i budućem očekivanom rastu grada, kao i monumentalnim blokovima sagrađenim u Varšavi posle Drugog svetskog rata. Kompletni kompleks je većinski rezidencijalnog tipa, sa oko 250 smeštajnih jedinica koje su projektovane tako da se korisnici osećaju kao kod kuće.

Rad je jako vizuelno upečatljiv, kako u oblikovanju celokupnog arhitektonskog objekta, tako i na nivou pojedinačnih celina. Postoji promišljanje o energetskim karakteristikama budućeg objekta, međutim, ono što ga je izdvojilo od prethodna dva rada je nedovoljno tehničko razrešavanje konstrukcije i upotrebljenih materijala u izvođenju.

Prostor je organizovan tako da postoje spoljni prostori koji su osunčani, ali zaštićeni od vetra. Unutrašnjost je maksimalno osvetljena dnevnim svetlom, a dodatak je predviđeno niskoemisiono staklo na prozorima, kao i guste draperije i žaluzine na fasadi – što sve doprinosi komfortu korisnika i u isto vreme utiče na atraktivnost prostora u eksterijeru.

Autor: Nevena Jeremić
Autor: Nevena Jeremić
Autor: Nevena Jeremić
Autor: Nevena Jeremić
Autor: Nevena Jeremić
Autor: Nevena Jeremić

Veliko finale u Varšavi

Nakon prvog kruga, ispred nas je međunarodni nivo takmičenja, koji će biti održan od 8. do 10. juna, u Varšavi (Poljska). U finale konkursa ušlo je 52 projekta.

Ovaj krug takmičenja podrazumeva trodnevni događaj za pobednike nacionalnih faza, koji se zatim takmiče jedni protiv drugih sa istim zadatkom. A uz to, planirane su i ceremonija dobrodošlice, razmatranje žirija, obilazak grada, povratne sesije, ceremonija dodele nagrada i gala večera pred proglašenje internacionalnog pobednika.

Međunarodni žiri će nominovati pobednike (1, 2. i 3. mesto) i dodeliti Specijalnu nagradu za izuzetne ideje ili posebne pohvale učesnika.

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *