Aktuelno

Nacrtna geometrija potvrdila da nije bilo gola na večitom derbiju

Cela srpska sportska javnost već danima debatuje da li je Ričmond Boaći postigao gol na prošlonedeljnoj utakmici između Partizana i Zvezde. Priključili su se i arhitekte.

Nacrtna geometrija je nauka o predstavljanju prostornih tela u ravni projekcija ali i kamen spoticanja za studente arhitekture. Ko savlada ovaj temelj i azbuku tehničkog crtanja, u rukama će imati moćnu alatku primenljivu u svim oblastima ljudske delatnosti. To potvrđuje i ovaj primer.

Naime, nakon poništenog gola na večitom derbiju, Partizanu se javio arhitekta Zoran Veljović koji je na osnovu nacrtne geometrije izračunao da gol koji su sudije na čelu sa Danilom Grujićem priznale nije bio regularan.

Veljović je u dopisu klubu iz Humske naveo da je samo jednom u životu prisustvovao fudbalskoj utakmici, kada je vodio rođaka i dosađivao se, ali je ponudio svoju stručnu analizu sporne situacije koja je odlučila 158. „večiti“ derbi, piše B92.

Sa slike ispod sam dobio elemente koje kasnije koristim u analizama. Dobio sam horizont, mesto kamere i ugao kamere u odnosu na stativu.

Ugao kamere se poklapa sa linijom kaznenog prostora i tačkom ivice terena što sam posle pokazao u ortogonalnoj projekciji u odnosu na teren. Na osnovu dimenzija stadiona dobio sam tačan ugao kamere na terenu.

Iz relativnog odnosa parametara sa fotografije dobio sam stvarne odnose dimenzija na terenu, što je važno naročito da sam dobio dimenzije po dvema osama, što sam kasnije u ortogonalnoj projekciji koristio za stvarne podatke na terenu.

Ortogonalno dobio sam ugao kamere na terenu. Koristio sam dimenzije stadiona.

Detalj, položaj lopte i stative. Jasno se vidi da lopta nije prošla gol-liniju.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *