Novi objekti

Google zida plutajući računski centar koji pretvara energiju talasa u struju?

Nešto se čudno dešava na dokovima San Franciska. Upućeni kažu da je Google zasukao rukave i u tajnosti pravi gigantsku baržu od brodskih kontejnera.

Treasure island, u blizini ovog kalifornijskog grada, je veštačko ostrvo koje se nekad koristilo kao vojna baza. U jednom njegovom delu, u blizini Hangara 3, veoma je užurbano ovih dana. Gradilište je odsečeno od javnosti, podignute su zaštitne mreže i danonoćno ga obezbeđuju čuvari ali je očigledno da se unutra nešto gradi. Veći deo konstrukcije je već podignut na baržu koja je je usidrena na doku. Barža je dugačka 76 a široka 22 metara, ima četiri sprata napravljena od brodskih kontejnera.

google-plutajuci-centar-1

Ukoliko se zaista radi o računskom centru, on bi mogao da pretvara energiju talasa u struju i iskoristi svežu vodu za hlađenje sistema. Google još uvek nije reagovao na novinarska nagađanja koja su potekla od CNET-a ali ona svakako imaju smisla. Naime, Google je još 2009. godine registrovao patent za računske centre na vodu koji koriste morsku vodu za hlađenje servera. Vreme će reći da li smo bili u pravu.

google-plutajuci-centar-2 google-plutajuci-centar-3

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *