Pobedničko rešenje na konkursu: Office Ou, INOSTUDIO Architects
Arhitektura

Centar Praga dobija prvu javnu školu u poslednjih 100 godina

Uz glavni gradski bulevar biće izgrađena nova obrazovna institucija koja bi trebala da naglasi osnovnu ulogu škole u rastućoj urbanoj zajednici.

Pejzažna arhitektonska firma iz Toronta Office Ou, u saradnji sa INOSTUDIO Architects potpisuje projekat nove javne škole u praškoj četvrti Smichov. Njihov projekat istakao se među 66 drugih rešenja koje je iznedrio konkurs organizovan od strane Centra za centralno-evropsku arhitekturu, sa ciljem da centar Praga dobije prvu javnu školu u poslednjih 100 godina.

Cilj je bio da se naglasi važnost zelenila u urbanoj strukturi i pešaka kao primarnog korisnika prostora.

Primarna ideja gradskih čelnika bila je da se kroz novi projekat osmisli rešenje kojim će se površina, koji jednim delom zauzima železnička stanica, pretvoriti u javni gradski prostor mešovite funkcije. Cilj je da se u budućem prostoru naglasi važnost zelenila u urbanoj strukturi i pešaka kao primarnog korisnika prostora.

U budućoj školi površine 10.000 kvadratnih metara nastavu će pohađati oko 540 učenika, piše Archdaily.

Prema rečima arhitekata, „arhitektura škole bez velikih poteškoća kombinuje dešavanja unutar učionica s rastućim urbanim tkivom Praga.“

Fleksibilan prostor

Fleksibilnost školskog kompleksa je srž ovog projekta firma Office Ou, što je karakteristika savremenih objekata namenjenih deci. “Umesto nametanja finalnog izgleda, deci je ostavljena sloboda da dizajniraju i tako personalizuju elemente sopstvenog okruženja namenjenog učenju.”, istakle su arhitekte.

Budući objekat organizovan je oko centralnog atrijuma koji predstavlja prostor za okupljanje drugih društvenih sadržaja, poput kantine, teretane i drugih raznovrsnih sala.

Krovne terase, dvorišta i balkoni puštaju znatnu količinu prirodnog svetla u unutrašnjost škole i na taj način podstiču učenike da ostvare prisniji odnos sa velikom gradskom zajednicom.

Grafičke podloge:

Situacija
Situacija
Osnova
Osnova
Presek
Presek
Aksonometrija
Aksonometrija

Rendering: Office Ou

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *