Novi hotel InterContinental u Lubljani; Foto: Landscape Factory
Domaći projekti

Beogradski Landscape Factory ozelenjava najvišu zgradu u Ljubljani

Autorski tim iz Srbije potpisuju projekat pejzažne arhitekture i terase na 20. spratu novog hotela InterContinental u prestonici Slovenije.

Jedan od projekata koji zavređuje pažnju na ovogodišnjem Osmom međunarodnom salonu pejzažne arhitekture svakako je onaj koji stiže iz studija Landscape Factory iz Beograda. Tim koji čine pejzažne arhitekte Dejan Popov i Jelena Stefanović, kao i arhitekta Anđelka Slijepčević, predstaviće se uređenjem hotela InterContinental u Ljubljani, za koji kažu da je bio veliki izazov.

– Rad je bio interesantan, inspirativan i pokušali smo da kreiramo nešto drugačije. Kroz svoje poslovanje pokušavamo da izađemo iz okvira stereotipova. Biljke jesu veoma važan činilac svakog eksterijera, ali osim njih tu su još i ostali, veoma važni njegovi sastavni delovi. Spoljna arhitektura, forme i kompozicija, materijalizacija, rasveta, voda, vrtni elementi, opremanje i detalji, uz biljne vrste, čine da kompletan utisak jednog ambijenta spoljašnjeg prostora bude estetski i funkcionalno kvalitetna – kaže za eKapiju Dejan Popov.

Terasa na 20. spratu hotela InterContinental u Lubljani; Foto: Landscape Factory

Biljke su dopinele estetici, ali i zvučnoj i vizuelnoj izolaciji prostora i umanjenju štetnosti zagađenja.

Autorski tim iz Srbije bio je zadužen za pejzažnu arhitekturu i terasu na 20. spratu ove najviše zgrade u glavnom gradu Slovenije, koja nosi pet zvezdica. Oblikovali su šest površina interesantnih oblika i različitih gabarita. Korišćene biljke su dopinele estetici, ali i zvučnoj i vizuelnoj izolaciji prostora i umanjenju štetnosti zagađenja. Jednostavnije rečeno, stvorili su pravu malu oazu u gradu.

Pejzažno uređenje hotela; Foto: Landscape Factory

Domaći primeri dobre pejzažne arhitekture

Prema rečima Dejana Popova, i u našoj prestonici postoji mnoštvo primera dobre prakse pejzažne arhitekture, koji su skriveni od očiju javnosti. Kako otkriva, često su privatni vrtovi i terase kvalitetnije i brižljivije uređeni, jer su inventivniji klijenti spremniji da prihvate nešto drugačije i autentično.

– Ono što nedostaje Beogradu u pogledu uređenja spoljašnjih prostora jeste hrabrost, odvažnost za implementaciju nečeg originalnog i neočekivanog. Dobri primeri su uređenje Radisson Collection Old Mill hotela, eksterijer kompanije Delta Holding, kao i prostor novoizgrađenog tržnog centra Ada Mall sa ozelenjenim terasama i upotrebom zelenih zidova, – zaključuje Dejan Popov.

Pročitajte i ovo…

5 najboljih biljaka za poslovne prostore

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *