Evropski vrtić u Boru; Foto: Kapaprojekt
Domaći projekti

Evropski vrtić u Boru / Kapaprojekt

Atrijumski prostori za decu osmišljeni su kao prirodne igraonice koji bude dečiju maštu i kroz igru poboljšavaju njihovu motoriku.

Po projektu niškog biroa Kapaprojekt u Boru će se graditi Evropski vrtić od 3.395 metara kvadratnih čiju izgradnju finansira Grad Bor. U novoprojektovanom objektu sa ukupnim kapacitetom vrtića od 264 dece, razlikuju se dve funkcionalne celine. Prva funkcionalna celina je koncipirana kao kombinovana dečija ustanova, odnosno modularni sklop sastavljen od 14 vaspitnih grupa. Druga funkcionalna celina je koncipirana kao centralna proizvodna kuhinja, u kojoj će se pripremati obroci za sve vrtiće u gradu.

Objekat sadrži po jednu višenamensku prostoriju na svakoj etaži, koju koriste deca i zaposleni, i zasebnu salu u prizemlju sa pristupom iz ulaznog hola, koja se koristi za vaspitno-obrazovni rad, održavanje sastanaka, organizaciju priredbi, izložbi, radionica za decu i roditelje itd. Prilikom projektovanja vodilo se računa o apsorpciji buke.

Osvetljenje atrijuma prilagođeno dečijoj igri

Parter atrijuma je pažljivo osmišljen tako da probudi dečiju maštu i kroz igru poboljša njihovu motoriku.

Na pravcu između glavnog ulaza u objekat i pristupa iz dvorišta, prostire se centralni hol sa stepeništem, koji može imati funkciju igraonice. Sa leve i desne strane od centralnog hola nalaze se dva atrijuma – igraonice na otvorenom, koje su opremljene savremenim dečijim mobilijarom. Parter atrijuma je pažljivo osmišljen tako da probudi dečiju maštu i kroz igru poboljša njihovu motoriku. Unutar njih predviđena su veštačka brda sa niskim i visokim zelenilom, kao i vijugave staze od behaton ploča.

Atrijumski prostor za decu od 3-5 godina je planiran kao prirodna igraonica, gde se budi radoznalost dece u poligonu za igre skrivalica. Atrijumski prostor jasli je jednostavno oblikovan, sa smenom čvrstog zastora i travnjaka sa veoma blagim denivelacijama u uglu atrijuma, i ima funkciju ovladavanja motorikom i snalaženja u prostoru, sticanja znanja o različitim oblicima i teksturama.

Centralni prostor je osim atrijumima, osvetljen i nasumično raspoređenim krovnim kupolama koje pružaju dodatnu ventilaciju, ali koje daju i razigranost prostoru, doprinoseći tako većoj osunčanosti ovog dela objekta.

Situacija

Zeleni krov

Sprat objekta je ograničen kosom krovnom ravni zelenog krova, koji diktira njegovu površinu. Iz tog razloga, sprat se ne prostire čitavom površinom objekta, već samo jednim njegovim delom. Na spratu se nalaze četiri grupe južno i jugoistočno orijentisanih prostorija za uzrast dece 3-5 godina, kao i pripadajući centralni hol/igraonica. Sve sobe za boravak dece imaju južnu i jugoistočnu orijentaciju.

Zeleni krov na objektu

Pravilna forma trougla kao početak koncepta, smisleno je narušena formiranjem zaobljenih uglova.

Glavna noseća konstrukcija je skeletna, livena na licu mesta sa nosećim ramovima u obadva ortogonalna pravca. Fasadna obrada je ventilisana fasada. Zasena/obloga je izrađena od plastificiranih aluminijumskih profila i čelične potkonstrukcije.

Pravilna forma trougla kao početak koncepta, smisleno je narušena formiranjem zaobljenih uglova prateći ideju prostora bez uglova prilagođenog deci podstičući komfornije okruženje. Naizmeničnim uvlačenjem staklenih portala i suptilnim dodatkom boje formirane su terase obogaćene zelenilom i stvorena je dinamika u fasadi. Fasada daje ujednačen izraz i istovremeno stvara modernu interpretaciju i koherentnost s tim prostorom. Stvoriti objekat koji ne samo da razume i pokazuje pažnju prema okolini, već doprinosi nečemu novom i drugačijem, predstavlja veliki izazov.

Brdašca u eksterijeru

Parter je projektovan tako da svojim valovitim stazama usmerava kretanje ka ulazima vrtića. Osnovna težnja u dizajnu je bila usklađenost partera sa formom objekta i njegovo prilagođavanje samoj nameni objekta. Stvaranjem ovako povezane celine, ispoštovan je načelni koncept projektovanja ovog objekta.

Spoljno uređenje vrtića je koncipirano tako da stimuliše razvoj dece. Naglašena konfiguracija terena promene u nivelaciji pružaju mnogobrojne mogućnosti i varijacije u igri. Projektom je planirana izgradnja brdašca različitih visina i namena: penjanje, provlačenje kroz tunel, za decu uzrasta 3-5 godina, i ovladavanje pokretima za jasleni uzrast.

Projektovanjem obdaništa mi kao arhitekte postajemo mali deo nečijeg detinjstva.

Evropski vrtić u Boru nagrađen je na ovogodišnjem Veluxovom konkursu Bringing Light to Life.

“Uloga prirodnog svetla u arhitekturi je nemerljiva, naročito u objektima ovog tipa gde deca provode veliki deo svog vremena. To je bio jedan od osnovnih ciljeva prilikom projektovanja ovog objekta i zaista nam je drago da se to prepoznaje, što govori o tome da smo uradili dobar posao.” – kažu iz niškog biroa Kapaprojekt.

“Projektovanjem obdaništa mi kao arhitekte postajemo mali deo nečijeg detinjstva, zato je važno da iskoristimo tu priliku i učinimo ga što svetlijim. To je bio nas krajnji motiv.” – zaključuju arhitekte.

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Osnova I sprata
Osnova I sprata
Osnova krova
Osnova krova
Presek
Presek

Faktografija:

 • naziv objekta: Evropski vrtić u Boru
 • mesto: Novi gradski centar, Bor
 • autori projekta:  Kapaprojekt
 • autorski tim: Vladimir Ivanović, Aleksandar Stojanović, Jelena Cvetanović, Mirjana Krsmanović, Jovana Petrović, Dragana Krstić
 • godina projektovanja: 2020.
 • površina: 3395 m2
 • spratnost: P+1
 • vizualizacija: A+ studio

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

 1. miki

  fantastično kolege! svaka čast! jednostavno predobro!

 2. Dusan

  PORED VRTIĆA NEMA NIJEDNO PARKING MESTO. ZAPOSLENI, RODITELJI.. GDE ĆE PARKIRATI?
  HOL JE VELIKI I PRIMIĆE GRUPE RAZLIČITIH UZRASTA. TREBA RAZMISLITI O TOME KOLIKO JE MOGUĆE MEŠANJE RAZLIČITIH UZRASTA?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *