Koridor 5c snimljen možete pogledati u virtuelnoj realnosti; Foto: EBRD YouTube screenshot
Građevinarstvo

Jedan od najvećih građevinskih projekata u istoriji Bosne u 360 stepeni

Video snimak Koridora 5c, dela panevropskog Koridora 5, koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu sada je dostupan na zvaničnom YouTube kanalu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Snimak koji se može gledati u 360 stepeni prikazuje izgradnju i prolazak ovim koridorom, omogućava gledaocu da „učestvuje“ u izgradnji autoputa kroz BiH, da se popne u metalnom kavezu iznad mosta u izgradnji i provoza se po završenim delovima autoputa u BMW Mini automobilu, prenosi Nova ekonomija.

Ukupne dužine od 700 kilometara, Koridor 5c će povezati Bosnu i Hercegovinu sa lukom Ploče na jugu i Hrvatskom na severu. Ukupna dužina puta kroz BiH je 335 kilometara, a koridor će doprineti integraciji BiH u regionalnu i međunarodnu evropsku putnu mrežu.

Snimak omogućava gledaocu i da se provoza po završenim delovima autoputa u BMW Mini automobilu.

Završetak Koridora 5c očekuje se 2030. godine, a do danas je uloženo oko 1,1 milijardu evra, od čega je EBRD obezbedila blizu 800 miliona evra. Pored EBRD-a i Evropske investicione banke (EIB), veliki doprinos projektu daje i Evropska unija kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) sa grantovima od skoro 120 miliona evra do sada, kao i OFID, Kuwait Fund, Italija i Taipei China.

Iskustvo je takođe dostupno u virtuelnoj stvarnosti, a možete ga doživeti ovde:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *