Aktuelno

Norveška ulaže skoro milijardu dolara u izgradnju 10 biciklističkih koridora

Oko devet najvećih norveških gradova gradiće se biciklističke staze koje će dvotočkašima obezbediti siguran i brz transport i van urbanih sredina.

Skandinavske zemlje su prava meka za bicikliste o ovaj veliki projekat ima nameru da tu meku pretvori u raj. Naime, Norveška je izdvojila 923 miliona dolara u deset dvosmernih biciklističkih koridora koji će bajkerima omogućiti da bezbedno putuju između devet norveških gradova a pritom će ih i povezati s metro stanicama i železnicom, piše CityLab.

Najveći izazov biće napraviti biciklističke staze koje će biti sigurne i tokom hladnog i mračnog zimskog perioda.

Najveći izazov biće napraviti biciklističke staze koje će biti sigurne i tokom hladnog i mračnog zimskog perioda. Ipak, Norveška će se ugledati na primere izvedene u još servernijim oblastima poput Kanade ili Finske koja već ima biciklističke staze koje podnose izuzetno neprijantu Golfsku struju.

Deo velikog plana

Skeptici će se verovatno pitati da li je ova investicija isplativa, a pravi odgovor verovatno leži u činjenici da je ovo samo deo velikog Norveškog tranzitnog plana (PDF, novreški jezik) koji je načinjen u cilju smanjenja zagađenja prouzrokovanog saobraćajem. Do 2030. godine, 75% autobusa i 50% kamiona u Norveškoj imaće nisku emisiju štetnih gasova, dok će 40 posto brodova i trajekata za kratke relacije (veoma veliki udeo u saobraćaju u Norveškoj) biti ili nisko-emisioni ili će ići na biogoriva.

Pogledajte i kako izgleda biciklistička staza od solarnih panela u Holandiji:

Prva na svetu biciklistička staza od solarnih panela

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *