Građevinarstvo

Najviši zamak na svetu po Ginisu… ali od peska!

Zamak visine 16,68 metara zvanično je najviši zamak na svetu napravljen od jednog jedinog konstruktivnog materijala – peska.

Nemački grad Duizburg ovih dana je ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer je u njemu, pod ovlašćenjem turističke organizacije Šauinsland Rajzen, nikla najviša peščana struktura na svetu.

Za izgradnju zamka bio je angažovan tim od 19 umetnika, koji je za 25 dana napravio peščanu strukturu od 3.500 tona ovog građevinskog materijala.

Peščani zamak sadrži prikaze raznovrsnih svetskih građevina: od Budinog hrama na Tajlandu do grčkog Partenona.

 

Cilj izgradnje zamka bio je da se pobedi doskorašnji svetski rekord iz Indije koji je od aktuelnog prvaka niži za 1,88 metara. Entuzijazam je bio dodatno povećan zbog napora da se izbegne scenario od prošle godine, kada se tokom izgradnje zamak srušio, piše Inhabitat.

Izgradnja strukture počela je 8. avgusta, a žiri Ginisove knjige rekorda je 1. septembra zvanično proglasio zamak za najviši na svetu, u kategoriji ovog tipa.

Nacrti izgradnje budućeg zamka od peska

Masivna građevina od peska sadrži prikaze raznovrsnih svetskih građevina: od Budinog hrama na Tajlandu do grčkog Partenona.

Zamak od peska srednjovekovnog stila biće izložen do 24. septembra do kada će u biti deo zabavnih događaja u ovom nemačkom gradu.

Nije poznato kako će zamak biti uklonjen. Verovatno će pustiti decu na njega…

Foto: Die Sandburg

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *