Izdvojeno, Izvođenje

Montiranje krova stadiona Atletiko Madrida u minut i 30 sekundi

Pogledajte ovaj impresivni video koji će vam dočarati kako je izgledala montaža plastičnog krova na novom fudbalskom grotlu.

Krajem jula radovi na montiranju krova na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu zvanično su kompletirani. Ova sportska arena, koja je zapravo nastala renoviranjem starog atletskog stadiona Peineta, biće novi matični stadion španskog fudbalskog kluba Atletiko Madrida.

Pogledajte video u trajanju 1:30:

Krov je sastavljen od 96 radijalnih panela izrađenih od  PTFE-a, odnosno, polukristalne polimerne plastike.

 

Krov stadiona osmislio je Cruz y Ortiz Arquitectos uz podršku inženjera iz nemačke kompanije Schlaich Bergermann Partner. U videu od minut i 30 sekundi, koji nam donosi FCC Construccion, može se videti kako su izgledali četvoromesečni radovi na instalaciji 96 radijalnih panela na severnom delu stadiona koja su napravljena od PTFE-a, odnosno, polukristalne polimerne plastike.

Dva prstena

Krov čini dva velika prstena. Prvi prsten čini spoljašnji nosač s dvostrukom rešetkom koja prihvata sile zatezanja od krova. Unutrašnji prsten takođe nosi deo sila tereta krova kao i zatezne sile, čime je omogućeno kreiranje ovako velike krovne konstrukcije, piše ArchDaily.

Izgradnja novog fudbalskog stadiona užurbano se privodi kraju jer je zvanično otvaranje zakazano za 16. ili 17. septembar kada bi Atletiko Madrid trebao da dočeka Malagu u četvrtom kolu španske lige.

Foto: © FCC

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *