Sviđala vam se restauracija ili ne, zamak Martera u Španiji postao je veoma posećeno turističko mesto.

Kada je 2011. godine nakon urušavanja zamka Martera grad odlučio da se preostala kula renovira, cilj je bio da se spreči dalje propadanje objekta iz devetog veka. Ovaj veliki izazov pripao je arhitekti Karlosu Kevedu Rohasu, čija ideja je dobila zeleno svetlo lokalnih organa Andaluzije, a ubrzo nakon toga je i izveden. Onda su se strasti uzbrukale.

Situacion Prueba3

Trošna kula je stabilizovana, a njena kamena struktura je izašla u prvi plan jer je istaknuta u odnosu na bele zidove koji je podupiru.

Karlos je izveo restauraciju na krajnje zanimljiv način ostavljajući originalne kamene zidove koje je oslonio na pridodate betonske kubuse. Trošna kula je stabilizovana, a njena kamena struktura je izašla u prvi plan jer je istaknuta u odnosu na bele zidove koji je podupiru.

Međutim, mnogima se ovo rešenje nije svidelo nazivajući ga „masakrom kulturnog nasleđa“ ili „katastrofom u Kadizu“. Da li zbog velike medijske pažnje ili zbog „interesantnog rešenja“, zamak Martera postao je veoma posećeno turističko mesto.

Šta je vaše mišljenje o ovoj restauraciji?