Izvođenje

Restauracija u Kadizu: Zanimljivo delo ili masakr kulturnog nasleđa?

Sviđala vam se restauracija ili ne, zamak Martera u Španiji postao je veoma posećeno turističko mesto.

Kada je 2011. godine nakon urušavanja zamka Martera grad odlučio da se preostala kula renovira, cilj je bio da se spreči dalje propadanje objekta iz devetog veka. Ovaj veliki izazov pripao je arhitekti Karlosu Kevedu Rohasu, čija ideja je dobila zeleno svetlo lokalnih organa Andaluzije, a ubrzo nakon toga je i izveden. Onda su se strasti uzbrukale.

Situacion Prueba3

Trošna kula je stabilizovana, a njena kamena struktura je izašla u prvi plan jer je istaknuta u odnosu na bele zidove koji je podupiru.

Karlos je izveo restauraciju na krajnje zanimljiv način ostavljajući originalne kamene zidove koje je oslonio na pridodate betonske kubuse. Trošna kula je stabilizovana, a njena kamena struktura je izašla u prvi plan jer je istaknuta u odnosu na bele zidove koji je podupiru.

Međutim, mnogima se ovo rešenje nije svidelo nazivajući ga „masakrom kulturnog nasleđa“ ili „katastrofom u Kadizu“. Da li zbog velike medijske pažnje ili zbog „interesantnog rešenja“, zamak Martera postao je veoma posećeno turističko mesto.

Šta je vaše mišljenje o ovoj restauraciji?

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. randevic

  Meni se svidja. Neobicno resenje ali je dobro

 2. DD

  Vala, baš je katastrofa. Ovo kao da su radili neki naši novopečeni neimari prevaranti – liči na one brzopotezne objekte za snimanje rijaliti programa. Mogli su i da na ovo čudo, umesto kamena, nalepe foto tapet sa slikom kule – bilo bi jevtinije.
  Ali, i negativna reklama je reklama.

 3. Armando Gjini

  Perfektno, idealno rješenje… i jedino moguće kvalitetno rješenje… ako su konzervatorski uvjeti, a očito je da jesu, bili po svim pravilima njihove struke… a i meni se osobno sviđa… pun pogodak

 4. Armando Gjini

  Perfektno, idealno i jedino moguće rješenje… ovdje su konzervatori upetljali prste do krajnjih granica i na taj način i treba gledati cijelu stvar… a i sviđa mi se, pogođeno 100%

Ostavite odgovor

Obavezna polja *