Postavljanje pločica velikog formata zahteva specijalnu tehniku rada; Fotografije: Gradnja.rs
Izvođenje, Video

Kako se postavljaju pločice velikog formata (video)

Postavka pločice koja pokriva i do 5 kvadrata zahteva specijalne lepkove, odgovarajući alat, i naravno pravilan rad. Pogledajte kako on izgleda!

Donedavno smo smatrali da su pločice veličine 60×60 centimetara velike pločice. Međutim, u poslednjih par godina pojavile su se pločice drastično većeg formata pa se danas na tržištu mogu naći modeli dimenzija 280×120 ili čak 320×160 centimetara koje su teške i po 80 kilograma, a pokrivaju i do pet kvadrata! Zato način postavke kao i za klasičnih pločica ne dolazi u obzir jer rizikujete da slomite pločicu koja košta par stotina evra. Postavka pločica velikog formata (od 120×120 cm) zahteva pre svega deformabilne lepkove, odgovarajući alat, dobru pripremu podloge za lepljenje i naravno pravilan rad. Ali krenimo ispočetka!

Pogledajte video-uputstvo:

Potreban vam je deformabilan lepak, vakumski nosači, nazubljena gleterica, i puno strpljenja.

Za razliku od pločica standardnog formata, velike pločice lepe se isključivo deformabilnim lepkovima klase S1 ili S2. Mapei Ultralite S2 je lepak čija je potrošnja oko 3,5 kg po metru kvadratnom i spravlja se sa 40% vode. On je daleko viskozniji pa se s njim mnogo lakše radi nego sa cementnim lepkom.

Za početak je potrebno pločicu velikog formata iz kutije podići vakumskim nosačima na kolica i transportovati je do mesta lepljenja. Po spravljanju lepka, površinu pločice i površinu na koju se lepi potrebno je oprati sunđerom uz korišćenje vode i blagog deterdženta kako bi se uklonile sve nečistoće.

Pravac nanošenja

Potom sledi nanošenje lepka ravnom stranom gleterice u tankom sloju kako bi se eliminisala preostala prašin. Zatim se ostatak lepka nanosi nazubljenom stranom gleterice, do pune pokrivenosti, i to pravolinijskim potezima. Da bi se postigla maksimalna pokrivenost, lepak se nanosi u potezima paralelno s kraćom stranom pločice, i u istom pravcu na pločici i podlozi. Dakle, veoma je važno da se lepak nanosi i na pločicu i na površinu na koju se lepi! Pravilnom pripremom podloge i pravilnim nanošenjem lepka smanjuje se rizik da ostanu praznine u sloju lepka što je slaba tačka pločice.

Nazubljena gleterica
Nazubljena gleterica
Deformabilan lepak
Deformabilan lepak
Vakumski nosači
Vakumski nosači

Onda sledi delikatan posao – postavljanje pločice na podlogu. Pre podizanja pločice, koja može biti teška i 80 kilograma, proverite da li vakumski nosači dobro dihtuju. Pojedini modeli vakumskih nosača imaju i pokazatelj nivoa prianjanja što može da pomogne u proceni dihtovanja. Pločica se podiže i postavlja na mestu vodeći računa da se tragovi lepka na podlozi i na pločici poklope!

Da bi se obezbedilo potpuno prijanjanje između pločice i podloge i istiskivanje preostalog vazduha, potrebno je dodatno obraditi površinu pločice vibracionom pločom ili pritiskanjem gumiranim gletericama. Pritisak na pločice izvodi se od sredine ka krajevima u pravcu nanošenja lepka, tako da se postigne potpuno istiskivanje vazduha iz formiranog vezivnog sloja.

Fugovanje

Potom sledi postavka sledeće pločice uz korišćenje distancera (krstića) čiji postupak je opisan ovde, a onda i fugovanje. Opšte preporučena minimalna širina fuge je 2 mm, a zavisi od vrste podloge, namene prostora i predviđenih opterećenja. Pre nanošenja mase za fugovanje treba odstraniti ne samo distancere (krstiće), već i višak lepka u fugama, prašinu i druge nečistoće. Fugovanje može da započne 2 do 3 sata posle lepljenja brzovezujućim, odnosno 24 sata posle lepljenja normalnovezujućim ili reaktivnim lepkovima.

Sečenje pločica

Sečenje pločica velikog formata je delikatan posao. Potrebno je koristiti velike stolove za sečenje i odgovarajući alat koji dihtuje na pločicu vakumom. Po određivanju mesta sečenja, potrebno je napraviti prvi prolaz sečivom uz lagani pritisak celom dužinom. Potom se se ponovo prolazi sečivom uz jači pritisak vodeći računa da se sečenje izvrši bez zastajkivanja. Specijalnom alatom potrebno je pritisnuti kraj pločice dok se ne čuje zvuk pucanja pločice po celoj širini.

Vakumski nosač na stolu za sečenje
Vakumski nosač na stolu za sečenje
Alat za sečenje
Alat za sečenje

Foto, video: Gradnja.rs

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *