Saznajte šta sve utiče na cenu jedne kuhinje po meri; foto: Igor Conić
Izdvojeno, Nameštaj i oprema, Video

Kako se prave kuhinje po meri i koliko to košta (video)

Na primeru jedne kuhinje napravljene po meri sagledaćemo šta sve utiče na formiranje njene cene kako bismo vam skrenuli pažnju na to šta je skuplje, šta jeftinije rešenje i na čemu možete da uštedite.

Svako ko se barem jednom useljavao u nov stan, uvideo je da kuhinja pravljena po meri zna da bude velika stavka u kućnom budžetu. Izbor materijala za korpuse, frontove, radnu ploču kao i odabir okova značajno utiče na cenu jedne kuhinje koja u konačnom obračunu može da varira i do tri puta. Kako onda napraviti kuhinju po meri koja će biti kvalitetna i koja će izgledati lepo? Pogledajte video:

Svaku kuhinju pravljenu po meri čine korpusi, frontovi, radna ploča, okovi, sudopera, ručkice i naravno kuhinjska tehnika kojom se ovom prilikom nećemo baviti jer je to posebna tema. Pa krenimo redom:

Korpusi kuhinje

Korpusi kuhinje su elementi koji se ne vide. Oni su telo kuhinje koje se uglavnom izrađuje od univera, to jest, iverice zbog održavanja a na leđa se postavlja lesonit. Lesonit može biti bele, sive ili crne boje i cenovno je isti za sve boje.

Cena iverice zavisi od odabira proizvođača ali i samog dezena iverice. Okvirni redosled od najskupljeg do najpovoljnijeg proizvođača bio bi Egger, Kronospan pa Falco. Kvalitet je prilično ujednačen. Savetuje se da svi vidni kantovi (ivice) korpusa budu izvedeni u ABS-u 2 mm, ili sada po novom Eggerovom standardu za sve nove modele iverica ABS debljine 0,8mm.

Najpovoljnija varijanta je da korpusi budu izrađeni od najjeftinijeg univera (uglavnom je to bele boje). Predlažemo korišćenje univera s narandžinom korom jer je otporniji.

Na kuhinji iz primera smo koristili ivericu u teksturi drveta koja je takođe dosta otporna, boja Laklend bagrem svetli, proizvođača Egger u kombinaciji sa svetlo sivim lesonitom za leđa koja nisu vidna.

Ukoliko volite kuhinje s teksturom drveta, univer je sjajan odabir.

Frontovi kuhinje

Frontovi kuhinje su za nas arhitekte najbitniji jer daju konačan izgled kuhinje. Prave se od univera (iverice), od MDF-a (medijapana) ili punog drveta (što ne preporučujemo).

Frontovi od univera su povoljni, relativno brzo se izvode i, naravno, može se videti konačna boja i tekstura. Ukoliko radite kuhinju sa teksturom drveta univer je sjajan odabir.

Međutim, ako ste se odlučili za jednobojnu kuhinju u visokom sjaju savetujemo da izaberete MDF koji se lakira u boju po vašem izboru. Boju možete odabrati u širokom spektru nijansi, a najbitnije je da se kantovi koji su kod jednobojnih univera vidni, kod MDF-a su nevidljivi, odnosno, ivice su obrađene daleko kvalitetnije.

Cenovno od najskupljeg do napovoljnijeg materijala za frontove to bi bilo ovako: masivne frontovi sa ukladama (hrast, bukva, orah i slično), zatim furnirani MDF u kombinaciji s masivnim lajsnama, potom MDF u visokom sjaju, furnirani MDF, MDF u polusjaju ili matu i najpovoljniji frontovi od iverice.

U našem primeru su postavljeni frontovi od bojenog (lakiranog) MDF-a (medijapana) u beloj boji RAL 9010.

Radna ploča

Radna ploča može biti od različitih materijala. Najpovoljnija je radna ploča od univera 36 mm koja košta od 20 do 30 evra po metru dužnom. Ona može biti jednobojna, u teksturi drveta ili kamena.

Skuplja verzija je ploča od kompozitnog materijala Kerock čija cena iznosi oko 200 evra po metru dužnom (bez ugradne sudopere). Kerrock je uglavnom jednobojan, a prednost je što se moze izliti sokla i sudopera bez ivica na koje se uglavnom zadržava prljavština. Upravo ovakva ploča je na na našem primeru kuhinje.

Ukoliko se odlučite za najotporniji materijal – kamen – računajte na cenovni opseg od 200 evra pa naviše po metru dužnom u zavisnosti od tipa granita. Mermer kao porozan materijal je manje preporučljiv materijal za radne ploče.

Sudopera

Cene sudopere su različite i zavise od materijala i tipa. Inoksne sudopere su od 50 evra, silgranit od 100 evra, Kerrock ili Corian od 250 evra po komadu za jednodelnu sudoperu. Preporučujemo nemačkog proizvođača Blanco zbog širokog izbora materijala i dimenzija, a na prvom mestu zbog kvaliteta.

Sudopera na našem primeru je izlivena od kompozitnog materijala Kerrock u boji radne ploče.

Kvalitetni okovi mogu da podignu cenu kuhinji i do 30 posto; foto: Igor Conić

Okov

Okov može da nosi od 10 pa čak do 30 posto od ukupne cene gotovog proizvoda u zavisnosti od kvaliteta i performansi pa ga zato treba pažljivo izabrati. Preporučujemo Blum, Hettich i Hafele kao najkvalitetnije brendove za koje je potrebno izdvojiti i najviše novaca. Okovi srednjeg kvaliteta poput FGV, Samet i Laguna za klizne plakare koji su jeftiniji. Preporuka je da sve šarke i klizači budu sa usporivačem.

Ručkice

Prosečna cena nadgradnih ručkica kreće se od 2 do 5 evra po komadu. Ručkice možete zaobići korišćenjem push mehanizama ili prepuštanjem frontova preko korpusa što smo mi uradili na našem primeru kuhinje na visećim elementima.

Ukoliko frontove radite od MDF-a (medijapana) ručkice možete zaobići ukopavanjem zaseka raznih oblika u materijal. Upravo smo ovo i mi izveli na našem primeru kuhinje.

Ručkice na frižideru i zamrzivaču bi trebale da se pojave jer je potreban nešto jača sila da bi se ova vrata otvorila.

Prosečne cene kuhinja

Kako bismo vam olakšali obračun za cenu vaše buduće kuhinje uzećemo prosečne cene. Dakle, cena kuhinja izvedene od univera kreće se od 150 do 300 evra po dužnom metru. U MDF-u ta cifra se od 300 do 500 evra po dužnom metru dok su one od drveta najskuplje i kreću se od 400 do 550 evra po dužnom metru.

Ipak, kao što ste mogli videti, cene zavise od mnogo faktora pa je teško generalizovati. Bitno je da vi znate šta želite i da na kraju budete zadovoljni svojim odabirom. Srećno!

Foto i video: Igor Conić; izvedeni projekat: Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs – arh. Sonja Brstina

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Dusan

  da li moze neki kontakt od majstora koji su napravili ovu kuhinju ? Hvala.

 2. Sasa

  Pridružujem se gornjem pitanju
  ¯\_(ツ)_/¯

  1. Sonja Brstina

   Namestaj Tri G iz Novog Sada je izvodila ovu kuhinju. Pozdrav

 3. Dragana

  Da li mi mozete reci ko je proizvodjac plocica? Hvala 🙂

 4. Olja Mladenovic

  Da li mozete da nam preporucite ko bi nam uradio novu kuhinju i kupatilo u Beogradu? Bela boja kuhinje po meri kao ideja nam se mnogo svidja.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *