Nameštaj i oprema

Dodaci za kuhinju za koje niste znali da postoje

Istraživali smo nova tehnološka rešenja za kuhinje i ovo su neka od interesantnih primera kako da vaš prostor za kuvanje učinite praktičnijim.

Police u visećim elementima koje možete spustiti, utičnice ugrađene u radnu površinu ili maksimalno iskorišćavanje mrtvog ugla kuhinje: svake godine proizvođači okova nude nova, dovitljivija kuhinjska rešenja. Ovo su neka od solucija koja možete primeniti u vašoj sledećoj kuhiji.

Sve na dohvat ruke

Proizvođač okova Häfele ponudio je rešenje za problem dostupnosti stvari na višim policama u visećim elementima kuhinje. Rešenje se sastoji u mehanizmu koji se lako spušta i čini stvari u policama dostupnijim nego ranije Namenjen je za viseće elemente širine 60 i 90 cm.

polica-u-visecem-elementu
Lakše do gornje police u visećim elementima

Utičnice u radnoj ploči

Prednost utičnica ugrađenih u radnu površinu je pre svega u tome što se manje prljaju nego one na zidu. Ovaj dodatak, s jednom šuko i dve evropske utičnice, ugrađuje se u radnu ploču i jednostavnim pritiskom na poklopac, mehanizam se izvlači a utičnice postaju dostupne. Potreban prečnik otvora za ugradnju u radnu ploču iznosi 8 cm a dubina potrebna za smeštanje ovog celog seta je oko 14 cm.

Cena ove napravice je oko 135 evra.

uticnice-u-radnoj-povrsini
Pritiskom na poklopac iz radne ploče izlazi set sa utičnicama

Slični set ali povoljniji je onaj koji se ne izvlači već postaje dostupan okretom poklopca. Cena ovog Häfele mehanizama sa dve šuko utičnice proizvođača je oko 120 evra.

uticnice-ugradjene-u-radnu-povrsinu-twist
Utičnice postaju dostupne zaokretanjem poklopca

Za maksimalno iskorišćenje ugla

Proizvođač okova Blum u svojoj ponudi ima ladice zvane Space Corner koje se ugrađuju u kuhinjski ugao. Ovako će zarobljen prostor biti optimalno iskorišćen, a odložene stvari lako dostupne. Ladice mogu biti raznih visina dok je preporučena širina između 90 i 120 cm.

cabinet_spacecorner2
Space corner za iskorišćavanje mrtvog ugla
cabinet_spacecorner1
Ladice mogu biti raznih visina

Odlaganje noževa i začina u radnu ploču

Osim utičnica, u radnu ploču se mogu smestiti i noževi ili začini. Tako je proizvođač S-Box ponudio Knife Box – dodatak za odlaganje noževa. Ovaj dodatak sa noževima izaći će laganim pritiskom na poklopac. Prednost ovog načina odlaganja noževa jeste otežana dostupnost deci.

nozevi-u-radnoj-ploci
Sakrijte noževe od dece

Osim noževa, na ovaj način se mogu odlagati i teglice sa začinima. Gornja ploča može biti u metalu ili u materijalu radne površine kao što je i ovde slučaj.

odlaganje-zacina-u-radnu-plocu
„Nevidljivo“ odlaganje začina

Aspirator u radnoj ploči

Osim začina i noževa, iz radne ploče može da izlazi i aspirator. Model Fabula od Fabera namenjen je za kuhinje u kojima aspirator nije moguće smestiti iznad kuhinjske ploče kao što je slučaj kod kuhinjskih ostrva ili u kuhinjama u potkrovljima pod kosinama. Tada aspirator možete ugraditi u radnu ploču. Kada nije u upotrebi, aspirator se spušta u nivo radne ploče.

Cena ovog modela je skuplja od klasičnih modela aspiratora i iznosi oko 1.500 evra.

fabula_3_scheda
Aspirator ugrađen u radnu ploču

Pogledajte i ovu funkcionalnu ideju za odlaganje kuhinjskog otpada.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *