Nameštaj i oprema

Spremna za Mars! Ovako izgleda stolica teška svega 500 grama

Prilikom naručivanja sa Crvene planete, budite spremni na duže rokove isporuke…

S obzirom na to da su planovi o kolonijalizaciji Marsa detaljno razrađeni, mladi dizajner Thomas Missé osmislio je stolicu koja će biti praktična kako za transport, tako i za korišćenje na Crvenoj planeti.

Njegova ideja je da ponudi tržištu parče nameštaja pogodno za transport sa Zemlje na Mars pa je zato ona napravljena od karbonskih vlakana i teška svega 500 grama. Pošto će transport biti veoma skup i vrlo ograničen, stolica je lagana, mala i praktična za slanje.

Pakovanje od 100 stolica složenih jedne na drugu, visoko je svega 1,5 metara.

 

„Ovaj proizvod predstavlja mali korak bliže ka Marsu, ali ima za cilj da postavi bazu načina razmišljanja o procesu proizvodnje proizvoda koji će biti potrebni za kolonizaciju crvene planete.“, rekao je Thomas Missé.

Vodeći računa o sveukupnim troškovima transporta stolica do krajnje lokacije, Thomas je koristio tanak i lagan materijal kako bi se što veća količina nameštaja mogla transportovati odjednom, piše Dezeen.

5.000 evra za kilogram

„Pre nego što se uspostavi bilo kakav vid industrijalizacije na Marsu, sve će morati da se uvozi sa Zemlje. Ovo će predstavljati drastičnu promenu u načinu na koji posmatramo proizvodnju jer će prevoz biti najveći trošak, obzirom da je transport jednog kilograma predmeta ograničenih dimenzija koštati oko 5.000 evra.“, istakao je Thomas.

Mars Chair je teška samo 500 grama a debljina konstrukcije joj je svega dva milimetra. Pakovanje od 100 stolica složenih jedne na drugu, visoko je svega 1,5 metara.

Prema ovim podacima dolazi se do računice da bi Mars Chair mogla da smanji cenu transporta za 7.000 evra po jednoj stolici i 75% zapreminskog prostora u odnosu na tradicionalne komade nameštaja iste funkcije.

Foto: Thomas Missé

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *