Arhitektura

Prefabrikovani domovi za buduće stanovnike Marsa

Za izgradnju objekta koristiće se delimično i lokalni materijali.

Projekat New Home je predlog rešenja za buduće kuće na Marsu i dizajnirali su ga Marek Podlaha i Antonia Pohankova. Njihova ideja je da se prefabrikovani svemirski brod transportuje sa Zemlje i da on bude osnovna jedinica New Home. Koncept izgradnje sastojao bi se od nekoliko faza i sve bi se obavljalo bez upotrebe bilo kakve velike mašinerije. Scenario pomalo liči na film Marsovac sa Metom Dejmonom?

Naduvana struktura

Proces prefabrikovanja New House bio bi izveden na Zemlji pa iz tog razloga ne bi bilo potrebe za korišćenjem složenih i velikih mašina na Marsu, piše Designboom.

Svemirski brod koji sleti na Mars biće nadograđen transparentnom strukturom od plastične ETFE membrane koja će se napuniti vazduhom i samim tim obezbediti osnovne uslove za život ljudi

Plastična membrana obezbediće konstantan pritisak vazduha

Kombinovanjem prefabrikovanih struktura i korišćenjem lokalnih materijala smanjujemo potrebu za dodatnim materijalima i mašinama sa Zemlje.

 – kaže Antonia Pohankova.

S obzirom na to da New Home predstavlja ozbiljan arhitektonski podvig u nesvakidašnjim uslovima, posada koja bi bila zadužena za realizaciju projekta trebalo bi da boravi na Marsu duže od godinu i po dana.

Za dobro raspoloženje Marsovaca

Dizajneri veruju da će misija biti uspešna jedino ukoliko kuća bude imala prostor u kom bi posada, pored obavljanja posla, mogla i da se zabavi i opusti, zaštićena od nepovoljnih atmosferskih uslova koji vladaju na Marsu.

„Verujemo da dobar dizajn može pozitivno da utiče na mentalno stanje korisnika objekta. Oni će morati da sve svoje poverenje usmere na stanište i u potpunosti se oslone na to.“

Šestospratna struktura sadržala bi sve neophodne sisteme potrebne za življenje u njoj, kao i instalacije i sisteme za dalje širenje staništa. Kada struktura bude izgrađena na Zemlji biće joj potrebno šest meseci da stigne na Mars. Kada sleti, roboti će prikupljati lokalni materijal kako bi stvorili temelje za budući objekat.

Uzgajanje bambusa

U sklopu svog projekta dizajneri su predložili i uzgajanje bambusa unutar strukture, koji bi osim kao dodatni konstruktivni element, služili i za izradu nameštaja i alata. Takođe, pravili bi i hladovinu u prostoru koji je izgrađen od transparentne membrane ali služili i kao dodatni izvor hranljivih materija.

Bambusu su potrebni minimalni životni uslovi kako bi se normalno razvijao

Dizajneri su istakli da je bambus idealan izbor, jer brzo raste i potrebni su mu minimalni životni uslovi kako bi se normalno razvijao.

Crteži stanice na Marsu

Osnova buduće stanice
Presek stanice na Marsu izgrađene od lokalnih materijala

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *