Arhitektura

Kako izgleda cipela koju dizajnira arhitekta

Pet poznatih arhitekata i dizajnera napravili su za kompaniju United Nude skulpturalnu obuću u potpunosti napravljenu 3D štampačem.

Osnivač United Nude, a ujedno i arhitekta Rem D. Koolhaas objavio je da će arhitekte Zaha Hadid, Ben van Berkel i Fernando Romero, i dizajneri Ross Lovegrove i Michael Young dizajnirati pet pari ženske obuće koristeći se isključivo 3D štampom. Evo kako izgledaju ova umetnička dela!

Za izradu svakog para cipela potrebno je oko 24 sata uz pomoć SLS mašine za 3D štampanje, koja je delo kompanije 3D Systems. Proces počinje u posudi ispunjenoj prahom. On se zagreva po programiranoj šemi kako bi se formirao sloj po sloj, sve dok se ne dobije konačan oblik. Gazište je rađeno od tvrdog najlona, dok je gornji deo formiran od termoplastičnog poliuretana koji je mekši i fleksibilniji.

United Nude shoes 01

„Naše cipele su prve koje su napravile sponu između industrijskog dizajna i mode“, izjavio je Koolhaas.

Cipele Zahe Hadid, nazvane Flames, možda i najviše podsećaju na klasične ženske cipele. Njihova forma podseća na skup bodlji koje okružuju stopala.

United Nude shoes 02

Arhitekta Ben van Berkel uporedio je svoj dizajn obuće sa kopitama. One su formirane rešetkasto, naglašavajući vertikalnu liniju koja izdužuje formu.

United Nude shoes 03

„One su veoma udobne,“, rekao je Ben van Berkel i dodao: “Napravili smo veoma jaku unutrašnju konstrukciju, tako da kada hodate u njima osećate se stabilno.“

Meksički arhitekta Fernando Romero dizajnirao je crvene cipele pod nazivom Ammonite. Njihov dizajn inspirisan je spiralnim ljuskama morskih stvorenja.

United Nude shoes 04

Britanski dizajner Ross Lovegrove stvorio je finu zelenu mrežu, koja se elegantno zavija ka đonu otkrivajući prste i petu. Njegov dizajn nosi naziv Ilabo.

United Nude shoes 05

Dizajner Michael Young kreirao je svoj par Young Shoe, naglasivši da je želeo da radi potpuno drugačije nego do sada sa željom da istakne skulpturalni aspekt obuće.

United Nude shoes 06

„Zaista sam želo da se stvori nešto što će izazvati snažnu reakciju i što će se pamtiti.“, rekao je Koolhaas.

United Nude shoes  07

Ove cipele biće izložene u pozorištu Arsenale u Milanu do 19. aprila. One će biti postavljene u potpuno crnoj sobi, u staklenim vitrinama, osvetljene samo sa plafona.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *