Arhitektura

Studentski projekat za preživljavanje u pustinji

Projektni biro Aixopluc, zajedno sa studentima fakulteta Frank Lloyd Wright, upustili su se u akciju pravljenja malih skloništa, a prvi od njih nastao je u pustinji.

Prvo sklonište, izgrađeno na prostoru kampusa škole u Arizoni, osmišljeno je i realizovano u periodu od samo dvanaest nedelja. Budžet za izgradnju svih planiranih skloništa iznosio je 2.000 dolara, a arhitekte i studenti mogli su da se koriste samo materijalom koji bi mogli da obezbede iz okruženja.

Skloniste u pustinji 01

Ključne reči projekta bile su saradnja i opstanak a cilj tima je bio da se dođe do održivog rešenja u okruženju, piše Designboom.

Skloniste u pustinji 02

Projekat malih skloništa proistekao je iz osnovne potrebe da se preživi u prirodi, nudeći zaklon od jakog sunca, oštrih vetrova ili drugih vremenskih nepogoda.

Skloniste u pustinji 03

Prvo skolonište koje je nastalo u pustinji Arizone, sastoji se iz dva dela, koji zajedno skrivaju prostor obezbeđen da se posetioci u njemu odmore, druže ili rade.

Skloniste u pustinji 04

Čitava konstrukcija nastala je kombinovanjem drvenih ramova, preko kojiih je u formi krova postavljena limena ploča. Ona je odvojena od ostatka konstrukcije skloništa kako bi se omogućilo provetravanje i tako ohladio prostor.

Skloniste u pustinji 05

Elementi temelja su ponovno korišćeni od prethodnih sličnih objekata.

Skloniste u pustinji 06

Deo konstrukcije ukopan je kako bi prostor bio toplotno što prijatniji, a u produžetku skloništa nalazi se kamin, čijim korišćenjem pustinjske noći neće biti hladne.

Skloniste u pustinji 07

Foto: Nathan Rist, David Tapias

Pogledajte i ovo sklonište u Sloveniji:

Planinari u Sloveniji imaju novo, prefabrikovano sklonište

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *