FILE – In this July 31, 2007 file photo, a Lear Corporation sign is shown outside the company’s headquarters in Southfield, Mich. Struggling automotive parts supplier Lear Corp. filed for Chapter 11 bankruptcy protection on Tuesday, July 7, 2009, after receiving the support it needed from lenders and bondholders. (AP Photo/Paul Sancya, file)
Industrija

Novi Sad izdvaja 20 miliona evra za gradnju hale Lear

Novi Sad će izdvojiti preko dve i po milijarde dinara za izgradnju hale gde će biti smeštena američka fabrika Lear u radnoj zoni Sever IV.

Grad je za nasipanje zemljišta već dao 600 miliona dinara. Iznos od dve i po milijarde dinara obuhvata radove koje će izvoditi konzorcijum preduzeća koji je dobio posao na tenderu Zavoda za izgradnju grada, piše 021.

Kako se navodi u ugovoru, konzorcijum predvodi preduzeće SMB-Gradnja iz Subotice, a čine ga još Put invest iz Sremske Kamenice i Energotehnika-Južna Bačka iz Novog Sada. Ova preduzeća kao podizvođače imaju Put invest iz Bačkog Petrovca, Geodetski biro Terra plus iz Stare Pazove, Art group energy iz Veternika, Elektromontažu iz Novog Sada, Neolink iz Veternika i Održavanje i usluge iz Novog Sada.

Za kasnjenje izgradnje hale Grad Novi Sad se obavezao da plati penale u visini od 20.000 evra po danu kašnjenja.

Ovaj konzorcijum bio je jedini ponuđač na tenderu. Hala od 28.000 kvadrata mora da bude gotova do 1. novembra ili će uslediti penali, pa i raskid ugovora sa američkom kompanijom.

Inače, u ovoj fabrici će biti zaposleno između 1.600 i 2.000 ljudi, a Lear je nedavno u halama Luke Novi Sad počeo obuku prvih radnika.

Pem toga što će Novi Sad dati preko četiri milijarde dinara za gradnju i opremanje radne zone Sever IV za Lear, ova komapanija je od Republike dobila i 9,6 miliona evra za zapošljavanje radnika.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *