Građevinarstvo

Veštački list: Nova era zelenih fasada i ventilacionih sistema

Stvoren je veštački list koji u potpunosti može da vrši proces fotosinteze i proizvede kiseonik.

Tvorac ovog izuma zvanog Silk Leaf je mladi naučnik Julian Melchiorri koji je diplomirao na Kraljevskom Univerzitetu za umetnost. U saradnji s laboratorijom Tufts Univerziteta napravio je ovaj revolucionaran proizvod od svile i hloroplasta. Ovo je prvi biološki list napravljen od strane čoveka!

Silk Leaf 01

Silk Leaf stvoren je od proteina izdvojenih iz svile i hloroplasta, odakle i naziv ovog izuma – svileni list.

„Materijal se vadi direktno iz vlakna svile i može da stabilizuje molekule. Ekstrat hloroplasta iz biljnih ćelija stavio sam u protein svile i kao rezultat dobio sam pravu biljku koja živi i diše“, rekao je Melchiorri.

Prvobitna Džulijanova zamisao je da ovim izumom pomogne astronautima. Kako biljke na rastu na nultoj gravitaciji, ovo bi pomoglo astronautima da imaju dovoljne količine kiseonika i da mogu možda da dosegnu dalje u kosmos.

Silk Leaf 02

Međutim, osim ovoga ovaj izum može da ima velikog udela u građevinarstvu i održivoj arhitekturi. Silk leaf može da se koristi za zelene fasade ali i za ventilacione sisteme. Ovi listovi mogu da apsorbuju zagađen vazduh, provuku ga kroz svoje biološke filtere i proizvedu čist vazduh.

Silk Leaf 03

Obzirom na globalni problem nestanka šuma i dug vremenski period koji je potreban za stvaranje novih, ovaj sistem može za kraći period da nam obezbedi više svežeg vazduha bogatog kiseonikom.

Silk Leaf 04

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *