Stvoren je veštački list koji u potpunosti može da vrši proces fotosinteze i proizvede kiseonik.

Tvorac ovog izuma zvanog Silk Leaf je mladi naučnik Julian Melchiorri koji je diplomirao na Kraljevskom Univerzitetu za umetnost. U saradnji s laboratorijom Tufts Univerziteta napravio je ovaj revolucionaran proizvod od svile i hloroplasta. Ovo je prvi biološki list napravljen od strane čoveka!

Silk Leaf 01

Silk Leaf stvoren je od proteina izdvojenih iz svile i hloroplasta, odakle i naziv ovog izuma – svileni list.

„Materijal se vadi direktno iz vlakna svile i može da stabilizuje molekule. Ekstrat hloroplasta iz biljnih ćelija stavio sam u protein svile i kao rezultat dobio sam pravu biljku koja živi i diše“, rekao je Melchiorri.

Prvobitna Džulijanova zamisao je da ovim izumom pomogne astronautima. Kako biljke na rastu na nultoj gravitaciji, ovo bi pomoglo astronautima da imaju dovoljne količine kiseonika i da mogu možda da dosegnu dalje u kosmos.

Silk Leaf 02

Međutim, osim ovoga ovaj izum može da ima velikog udela u građevinarstvu i održivoj arhitekturi. Silk leaf može da se koristi za zelene fasade ali i za ventilacione sisteme. Ovi listovi mogu da apsorbuju zagađen vazduh, provuku ga kroz svoje biološke filtere i proizvedu čist vazduh.

Silk Leaf 03

Obzirom na globalni problem nestanka šuma i dug vremenski period koji je potreban za stvaranje novih, ovaj sistem može za kraći period da nam obezbedi više svežeg vazduha bogatog kiseonikom.

Silk Leaf 04