Nije za one sa slabijim srcem; Foto: BrodTurs
Građevinarstvo

Nebeska šetnica: Staklena potkovica otvorena iznad Makarske

U Parku prirode Biokovo u Hrvatskoj izveden je veoma zahtevan građevinski poduhvat koji se nalazi se na 1.228 metara nadmorske visine.

Hrvatska obala dobila je novu atrakciju ali se ona ne nalazi na plaži već na 1.228 metara iznad nje. Naime, iznad Makarske je uređen vidikovac kao deo projekta „Novi Adrion“ za promovisanje održivog korišćenja prirodne baštine PP Biokovo.

Najupečatljiviji i najsloženiji deo ovog EU projekta bila je izgradnja betonskog vidikovca u obliku potkovice izvan litice sa staklenom pločom za hodanje nazvanog Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo. U izgradnju ove građevine i rekonstrukciju postojećeg vidikovca uloženo je približno milion evra.

Nova atrakcija na Biokovu; Foto: PP Biokovo

Hrvatska obala dobila je novu atrakciju ali se ona ne nalazi na plaži već na 1.228 metara iznad nje.

Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo nalazi se u jugozapadnom delu Parka prirode Biokovo, na predelu Ravna vlaška, na visini od 1.228 metara nad morem, na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info-centar. U sklopu vidikovca izgrađen je i geološki stub – trodimenzionalan prikaz preseka stena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stena.

Impresivna građevinska industrija; Foto: PP Biokovo

50 kuna i čiste cipele

Do vidikovca se dolazi biokovskom saobraćajnicom koja vodi od ulazne recepcije Parka prirode Biokovo, otprilike 6 km istočno od Makarske, do najvišeg biokovskog vrha Sv. Jure na nadmorskoj visini od 1.762 metra, što je čini najvišom asfaltiranom cestom u Hrvatskoj.

U cenu ulaznice od 50 kuna (6 evra) za park prirode Biokovo uključena je i poseta Skywalku. U jednom trenutku ovde će moći da bude najviše 30 osoba i svi oni moraće da obrišu svoje cipele kako bi se zadržala prozirnost staklene površine, naveli su iz Parka prirode Biokovo.

https://www.facebook.com/leonard.topic/posts/10222681184446925

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Sasa

    Milion evra????!!!!! Koliko su se politicari ugradili?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *