TECE podloga sa čepovima za brzo i pouzdano postavljanje podnog grejanja; Foto: Sara Pilipović
Izvođenje, Video

Ploče sa čepovima: Ovo je najbrži način za postavljanje podnog grejanja (video)

Pogledajte kako da sa specijalnim podlogama i cevima maksimalno ubrzate radove na postavci podnog grejanja u stambenim i poslovnim prostorima.

Ako ne želite da prostor opterećujete kabastim radijatorima, a ujedno da imate veći životni komfor, najzgodnije rešenje je podno grejanje.

Cevi kroz koje cirkuliše topla voda se postavljaju na pod na koji se potom može postaviti završna obloga kao što su keramika, mermer, epoksi, laminat, tepih, tepison ali i pojedine vrste parketa kao što su dvoslojni ili troslojni.

Međutim, postavlja se pitanje koji je najbolji način za pouzdano i brzo postavljanje podnog grejanja. Imamo odgovor!

Pogledajte kako se brzo i pouzdano ugrađuje podno grejanje:

Podloga za postavku cevi

Podno grejanje se najčešće postavlja na betonsku ploču ali ono se može postavljati i na drvene konstrukcije. Moguće ga je postaviti čak i direktno na armaturnu mrežu, nakon čega se prekriva betonom, što se uglavnom izvodi u halama.

Potrebna visina za ugradnju podnog grejanja se kreće od 6,5 do 10 centimetara.

Cevi za podno grejanje se postavljaju na specijalnu TECE podlogu. Ova podloga služi ne samo da se za nju fiksiraju cevi, već služi i kao dodatna izolacija da se toplota ne bi gubila ka donjoj ploči.

Podloge mogu biti raster ploča sa čepovima između kojih se plažu cevi ili ravne tacker ploče na koje se cevi fiksiraju specijalnim iglicama. Postoji čak i rešenje sa specijalnim pločama kada ne postoji dovoljna visinu za ugradnju cementne košuljice preko grejanja.

TECE ploča sa čepovima za polaganje cevi podnog grejanja
TECE ploča sa čepovima za polaganje cevi podnog grejanja
TECE ravna ploča za polaganje cevi podnog grejanja sa iglicama
TECE ravna ploča za polaganje cevi podnog grejanja sa iglicama
TECE ploča za podno grejanje UP universal pannel
TECE ploča za podno grejanje UP universal pannel

Potrebna visina za ugradnju podnog grejanja se kreće od 6,5 do 10 centimetara.

Ploče sa čepovima su raster ploče koje su napravljene u kombinaciji tvrde PVC plastike i stiropora koji služi kao izolacija. One su popularne jer se cevi jednostavno polažu i imaju veliku toleranciju na savijanje. Cevi se polažu unutar čepova i nalaze se 2mm niže od završne visine. Na ovaj način cevi se zaštićene od gaženja. Dimenzije ploča su 144cm x 88cm dok su debljine 3,2 cm i 5,2 cm.

Tacker ploče su ravne izolacione ploče debljine 1 i 3 cm na koju se cevi za grejanje postavljaju sa tacker iglicama koje učvršćuju cev na reflektirajuću podlogu i sa njima se definišu razmaci između cevi.

Ploče koje se koriste na mestima gde nije moguće ugraditi košuljicu i gde je mala spratna visina, postavljaju se TECEfloor UP universal paneli sa kombinacijom aluminijumskih lamela i stiropora. Ukupna visina ploče je 3 cm. Na njih se zatim postavljaju posebne podne ploče od Knaufa ili Fermacella, te se nakon toga polaže završna obloga (parket, pločice…). Ukupna minimalna visina je oko 65mm sa završnom oblogom. Prednosti ovakvog načina postavke je i što nema sušenja košuljice pa je izvođenje je značajno ubrzano.

Za podno grejanje najčešće se koriste prečnici cevi 16 i 17mm; Foto: TECE

Cevi za podno grejanje

TECEfloor cevi za podno grejanje se mogu pronaći u dimenzijama prečnika 16, 17, 20 ili 25mm. U praksi se najčešće koriste prečnici 16 i 17mm dok se veće dimenzije postavljaju prilikom izrade podnog grejanja velikih površina (proizvodne hale, skladišta, stadioni, sportske dvorane itd). TECEfloo SLQ je petoslojna cev koja ima barijeru od prodora kiseonika u sredinu cevi što je čini sigurnom i pouzdanom za ugradnju. Ako je nekog razloga potrebno produžiti cevi ili kada se dese fizička oštećenja, postoje spojnice sa pomičnom navlakom koje spoj čine sigurnijim.

Cevi dolaze u kolutovima od 120, 300 ili 600 metara a polaganje cevi može biti u spirali, dvostruka spirali ili kružno (puž).

Preporuka za optimalnu dužinu postavljanja cevi po jednom krugu je oko 80 metara, dok je maksimalna dužina 120 metara. TECEfloor cevi se nastavljaju originalnim spojnicama pa su zbog toga ovi spojevi vrlo pouzdani.

Nakon postavke cevi i ispitivanja instalacije izliva se cementna košuljica a preporučena minimalna visina je 45 mm iznad cevi.

TECE pomična spojnica a mestu spajanja dve cevi

Ormani za podno grejanje

Postoje ugradni TECEfloor ormani koji se ugrađuju u ravan zida kao i nadgradni koji se postavljaju na zid. U razvodnom ormanu nalazi se razvodnik na koji se spajaju cevi sa euro-conus spojnicama.

TECE u ponudi ima inoks razvodnik sa meračima protoka u dimenzijama od 2-12 krugova kao i modularni plastični razdelnik sa meračima koji se može individualno slagati iz nekoliko segmenata.

Optimalnu dužina cevi po jednom krugu je oko 80 metara, dok je maksimalna dužina 120 metara.

TECEfloor ormari imaju opciju postavke staklenog završnog poklopca u beloj boji.

Izvor toplote za podno grejanje

Podno grejanje može se povezati na skoro sve izvore toplote, s tim da se moraju poštovati osnovna pravila polazne temperature prema podnom grejanju koja ne sme prelaziti više od 45°C.

U slučaju da postoje kombinacije podnog i radijatorskog grejanja, tada je potrebno da se ugradi TECEfloor regulator fiksne vrednosti sa pumpom koja ograničava maksimalnu temperaturu.

Kontrolisanje temperature

Kontrolisanje podnog grejanja se može vršiti sa klasičnim analognim kao i savremenijim digitalnim programskim termostatima. U poslednje vreme aktuelno je i upravljanje podnog grejanja preko aplikacije na pametnim telefonima.

Bez obzira na način kontrolisanja, svrha regulacije je da se svakom pojedinačna prostorija upravlja zasebno i da se temperatura po prostorijama prilagođava potrebama korisnika.

Termostat za kontrolu temperature može biti analogan ili digitalan

Da li postavljati podno grejanje ispod nameštaja?

Dosta ljudi izbegava postavku podnog grejanja ispod nameštaja i kuhinje. Međutim, ukoliko je nameštaj na nogicama, odnosno ako je podignut od podne obloge, on ne predstavlja problem za podno grejanje.

Proizvođači savetuju da se podno grejanje postavi i ispod planiranih ormana jer postoji mogućnost da će u budućnosti doći do razmeštaja nameštaja u prostoriji i onda će taj prostor ostati negrejan.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *