Izvođenje, Materijali, Video

Cevi za grejanje i vodovod s kojima se brže i jeftinije radi (video)

Za razvod vode ili radijatorskog grejanja, od sada sve što vam treba su vaše ruke. Naime, za montažu TECElogo cevi nisu potrebni pegla i električna energija na gradilištu već samo spojnice koje drastično pojednostavljuju montažu.

Nemačka kompanija TECE koju smo do sada svi poznavali po ugradnim vodokotlićima i slivnicima, sada na naše tržište dolaze s inovativnim cevnim sistemima za vodovod i grejanje TECElogo. Ono što ove cevi izdvaja od konkurencije jeste način međusobnog spajanja. Naime, za montažu ovih cevi nisu potrebni pegla i struja na gradilištu već samo vešte ruke majstora.

TECElogo cevi spajaju se korišćenjem spojnica (fitunga) kojima se cevi jednostavno povezuju. Dakle, nisu potrebni skupi alati, niti električna energija, a montaža se drastično ubrzava. U asortimanu TECElogo postoje svi standardni oblici spojnica: linearne, pod pravim uglom, prelazi, redukcije, T-komadi… Sve spojnice izrađene su od tvrde PPSU plastike, atestirane i sertifikovane po svim zahtevima struke i tržišta, dok su završni spojni elementi izrađeni od legure mesinga.

Petoslojne cevi TECElogo su gibljive pa se potrebi mogu savijati rukama

Za montažu cevi TECElogo nisu potrebna pegla i struja na gradilištu već samo vešte ruke majstora.

TECElogo su petoslojne cevi prečnika od 16 do 63mm koje su predviđene kako za razvod grejanja tako i za vodovod. Atestirane su na pritisak od 10 bari i na temperaturu do 95 stepeni. Zanimljivo je da su ove cevi gibljive tako da za manje uglove nije ni potrebna spojnica na uglu već se može saviti na licu mesta i to golim rukama.

Nakon što se specijalnim alatom cev kalibrira, i rukom se očisti, ona se umetne u spojnicu. Spojnice dolaze u pakovanju od 10 komada, a svaka spojnica ima čep za sprečavanje ulaska prašine. Spojnica ima dva dihtunga i kapicu sa mikrozubima koji će obezbediti savršeno spajanje. Takođe, praktično je što se preko kontrolnog prozora na spojnici vidi da li je cev dobro legla.

Zanimljivo je što se cevi mogu i rastaviti pomoću specijalnog ključa koji dolazi u ručnom setu alata u koferu. Osim ključa za rastavljanje u koferu se nalaze i makaze za sečenje cevi kao i alat za kalibraciju različitih prečnika cevi. Cena kofera s kompletnim alatom je oko 150 evra.

Pogledajte kako se ove cevi lako spajaju, rastavljaju i savijaju:

Prednosti TECElogo sistema

Ono što sistem TECElogo čini zanimljivim jeste što drastično ubrzava sistem montaže i što kvalitet ugradnje ne zavisi od spretnosti majstora koji standardnim postupkom spajanja s peglom može da smanji profil cevi ili da napravi loš spoj. Takođe, prednost je što za ugradnju ovih cevi nije potrebna električna energija na gradilištu, pa svi ovi faktori drastično utiču na smanjivanje troškova. A to je na kraju krajeva, najvažnije, zar ne?

Foto, video: Gradnja.rs

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. vladdan

  koja je cena ovih cevi i gde ima da se kupi?

  1. Jelena Keser

   Poštovani, cevi mozete da kupite u Ivan i tim-u, takodje tamo mozete i dobiti cene.
   Za dodatne informacije mozete je obratiti i predstavnistvu TECE Beograd.
   Kontakt osoba Jelena Keser, 0605832300

 2. Plumber

  Poštovana,ovaj tekst ne mogu drugačije da shvatim nego kao reklamu za navedene cevi a u praktičnoj primeni to izgleda malo drugačije.Cevi možda i jesu jeftine (ili jeftinije) ali fiting sigurno nije i kada saberete koliko vam toga treba videćete da to nije ni malo jeftino.materijal gde se koristi pegla je sigurno najeftinije rešenje i uz malo pažnje može se izbeći „smanjenje prečnika“.Dalje,cevi treba da se ukopaju u zid ili na neki način fiksiraju,tu vam je struja neophodna.Savijanje rukom se ne preporučuje,naročito kad imate potrebu za uglom od 90° sa malim radijusom,jer može doći do lomljenja cevi i u tom slučaju je taj komad neupotrebljiv.Tehnologiju rada sa takvim cevima,ima više proizvodjača,možemo posmatrati samo kao jedan od načina izvodjenja instalacija,ali da je jeftin,nije,da se brže radi,ne bih se složio.
  Pozdrav i sve najbolje

  1. Sonja Brstina

   Na ovom portalu pišemo o inovativnim rešenjima, a ove cevi su upravo to.
   Ukoliko se cev savija pod 90 stepeni za to postoji odgovarajući fitung. Za manja savijanja, može se uštedeti i ugao dobiti savijanjem cevi.
   Zasigurno će fitung, koji se samo umetne, znatno ubrzati rad a da ne govorimo o preciznosti: topljenje cevi i spajanje ručno VS. odgovarajuća spojnica.

 3. Goran Popović

  Poštovana,
  Možete li ostaviti link za kupovinu kompleta alata po ceni od 150€? Ako je ta informacija tačna…

 4. Sasa

  Alupleks cevi kao i svake druge. I dalje je najjednostavnije i najjeftinije resenje izrada vodovoda tako omrazenom peglom, pa i nabavka agregata nece povecati troskove vise nego ovo resenje sa placene reklame. Fitinzi postoje otkad i alupleks cevi, mozda se za nijansu lakse postavljaju ovi plasticni, ali mi se cini da su namerno preskoceni neki koraci u ugradnji samog fitinga.
  Da bi se lepljenjem smanjio precnik cevi na ovaj koji imaju plasticni fitinzi trebalo bi da majstor bude pijan ili drogiran (mada ima i takvih). Sva opravdanja su besmislena, samo li se malo zagrebe.
  Nekad ne razumem uporno insistiranje na tome da je nesto bolje, a nije. U stvari, jedno je bolje za vodovod, a drugo za grejanje. Iako moze da se primeni jedno resenje za oba sistema, obicno se to ne radi.
  Pozdrav

Ostavite odgovor

Obavezna polja *