Hoćemo li u budućnosti praviti nameštaj od korova? Foto: Don Kwaning
Nameštaj i oprema

Ploče od korova čvrste kao i MDF, a pritom čuvaju šume

Listovi mekog rogoza korišćene su za kreiranje održivog materijala od kojih su napravljene kutije za transportovanje, ali se od njih može praviti i nameštaj.

Puno drvo, medijapan, univer – koji materijal izabrati za pravljenje nameštaja? Možda ćemo ga uskoro praviti od korova? Ideju zasnovanu na korišćenju vlakana i jezgra korova, osmislio je holandski dizajner Don Kwaning. On je razvio liniju proizvoda namenjenih pakovanju i transportu, a neki od njih se mogu koristiti i kao nameštaj.

Pored ploča, od vlakana se mogu praviti i „rezanci“ pogodni za pakovanje lomljivih stvari; foto: Don Kwaning

Presovanjem korova dobijaju se čvrste strukture koje su veoma slične MDF pločama s tim što u ovom slučaju nisu potrebna bilo kakva vezivna sredstva.

U čitavoj Holandiji se svake godine iz močvarnih područja iščupaju znatne količine rogoza, koja se najčešće koristi kao biogorivo za biogas. Ipak, iako korisna, ova biljka važi za neželjeni korov jer tempo njenog rasta često ne može da se isprati. Baš zbog te činjenice Donova ideja je bila da od ovog korova napravi održivi proizvod za korisnu namenu.

On je od vlakna i jezgra biljke napravio ne samo papir, valoviti karton, kao i materijal nalik stiroporu, koji se može koristiti pri pakovanju, već je presovanjem proizveo i ploče od kojih se mogu praviti kutije ili nameštaj.

Presovanjem jezgra i vlakana korova, dobijaju se čvrste strukture koje su veoma slične MDF pločama s tim što u ovom slučaju nisu potrebna bilo kakva vezivna sredstva. Naravno, gustina i čvrstoća ploča je opciona, tako da se nastao proizvod može koristiti i za pakovanje i za skladištenje.

Ploče od korova kao od MDF-a; Foto: Don Kwaning

Materijal koji čuva šume

Kao nus-produkt ove proizvodnje nastaju rezanca koja se odlično mogu upotrebiti za ušuškati lomljivih predmeta tokom selidbe. Don ističe da se vlakna mogu koristiti i za proizvodnju tekstila i užeta.

U svakom slučaju, ovaj eksperiment je bitan jer nam on ukazuje da se on korova, koji se smatra neželjenim i nebitnim, zapravo mogu napraviti korisne ploče za pravljenje nameštaja. To u perspektivi znači i korist za prirodnu okolinu i šume, jer će se materijal za izradu nameštaja moći praviti i od korova.

Foto: Don Kwaning, via Inhabitat

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *